Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Ilmastomarssi Perussa
Ei Pariisissa. Kansalaisjärjestöjen ilmastomarssi viime vuoden Perun ilmastokokouksessa. Pariisissa marssia ei sallita.Lasse Leipola

Ei Pariisissa. Kansalaisjärjestöjen ilmastomarssi viime vuoden Perun ilmastokokouksessa. Pariisissa marssia ei sallita.

Analyysi

Ranskan poikkeustilalaki vie periranskalaiset mielenosoitukset

25.11.2015 15.40

Kati Pietarinen

Viime perjantaina Ranskan senaatti hyväksyi pikatahtia säädetyn poikkeustilalain, joka oli edellisenä päivänä mennyt läpi parlamentin alahuoneessa 551 äänellä. Vain kuusi kansanedustajaa, kolme sosialistia ja kolme vihreää, äänesti vastaan.

Poikkeustilalailla jatkettiin presidentti François Hollanden Pariisin iskujen jälkeen määräämää poikkeustilaa kolmella kuukaudella.

Poikkeustilan aikana kotietsintöjä voi tehdä ilman oikeuden antamaa kotietsintälupaa, alueellisen korkean virkamiehen määräyksestä. Sisäministeri voi määrätä arestiin henkilöitä, joiden käytöstä on vakava syy pitää uhkaavana. Sanomalehti Le Monden mukaan tämä voi merkitä ihmisiä, joiden mielipiteet tai tuttavuudet ovat epäilyttäviä. Arestiin voi määrätä muuallekin kuin koteihin: tutkija Marius Loris huomauttaa, että lainsäädäntö antaa mahdollisuuden luoda pidätysleirejä.

Ranskan ex-presidentti, oikeistopuolue UMP:n Nicolas Sarkozy on ehdottanut, että kaikki yli 11 000 ihmistä, jotka on listattu valtiolle mahdollisesti uhaksi, pitäisi määrätä valvontapantoihin. Listalla on potentiaalisia terroristeja, ydinvoiman vastaisia aktivisteja, vasemmistoaktiiveja, äärioikeistolaisia ja huligaaneja. Porukkaa yhdistää se, että heitä pidetään epäilyttävinä, mutta he eivät ole syyllistyneet rikoksiin.

Poikkeustilalainsäädännöllä on uhrinsa. Ranskalaislehdet ovat viime päivinä kertoneet esimerkiksi nukkuvasta pikkutytöstä, joka sai sirpaleita kaulaan, kun erikoisjoukot rikkoivat aamuyöllä oven ratsatessaan aamuyöllä vahingossa perheen asunnon naapureiden sijaan. Isä paiskattiin lattiaan ja pistettiin käsirautoihin. Junassa toimintaelokuvaa katsonut parrakas, 27-vuotias Mickaël oli kanssamatkustajien mukaan epäilyttävä: poliisi evakuoi junan ja pidätti miehen väkivaltaisesti, päästääkseen hänet neljä tuntia myöhemmin vapaaksi.

Ranskalaiset kansalaisaktivistit pelkäävät, että lainsäädäntöä käytetään myös poliittisen aktivismin nujertamiseen.

Poikkeustilalainsäädännön nojalla Ranska on kieltänyt kaikki mielenosoitukset Pariisissa marraskuun loppuun asti. Lain vuoksi peruuntuu myös Pariisin ilmastokokouksen yhteyteen marraskuun 29. päivälle suunniteltu suuri ilmastomarssi. Kieltoa on perusteltu sillä, ettei kymmenien, jopa satojen tuhansien mielenosoittajien turvallisuutta pystyttäisi takaamaan.

Aktivistit ovat huomauttaneet, että isoja kaupallisia tapahtumia – kuten eri puolilla Ranskaa järjestettäviä joulutoreja – ei kuitenkaan ole peruttu, vaikka nekin keräävät suuria ihmisjoukkoja. Joulutoreille on vuosien varrella suunniteltu ja tehty iskuja: vuonna 2001 Ranskan poliisi paljasti frakfurtilaisten islamistien suunnitelleen iskua Strasbourgin joulutorille, viime vuonna yksi kuoli ja yhdeksän loukkaantui, kun psyykkisesti sairas mies ajoi Nantesin joulutorilla väkijoukkoon pakettiautolla.

Viime torstaina paikallismedia kertoi konetuliasein varustautuneiden, kommandopipoihin pukeutuneiden erikoisjoukkojen häätäneen vallatun talon asukkaat pohjoisranskalaisessa Lillen kaupungissa. Lehden haastatteleman poliisiähteen mukaan erikoisjoukkoja käytettiin, koska heitä on poikkeustilan vuoksi käytettävissä.

Viime sunnuntaina 500 ihmistä uhmasi sanomalehti Le Monden mukaan mielenosoituskieltoa Pariisissa: 46 järjestön ja liikkeen yhteisen, siirtolaiset tervetulleeksi toivottavan marssin päivämäärä oli päätetty paljon ennen kieltoa. Osa järjestöistä vetäytyi mielenosoituskutsutsta kiellon vuoksi.

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan, mutta ei onnistunut estämään marssia, jonka keskeiseksi sanomaksi nousi poikkeustilan vastustaminen. Ranskan poliisi tiedotti, että 58 kiinniotetun mielenosoittajan henkilötiedot välitetään valtakunnansyyttäjälle, joka voi vaatia 7 500 euron sakkoja ja kuuden kuukauden vankeutta.


Eikö poikkeuksellisen vahva mielenosoitusinto  -  samalla tapaa kuin juustot, viini, kahviloiden ulkopöydät, ihmissuhteita puivat elokuvat, loputtoman koukeroiset keskustelut, lähiöräppi ja haitarimusiikin ihailu  – ole kuitenkin keskeisimpiä ”ranskalaisen elämäntavan” ilmiöitä?

Siis juuri sen elämäntavan, jota maan johto on vannonut puolustavansa terroristeilta.




Viite