Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastoänkyrät lähtevät uudessa komennossa Pariisiin

Wikimedia / Tholden28 (CC-BY-SA)

Catherine McKenna
Päämääränä Pariisi. Kanadan ilmastoministeri Catherine McKennan odotetaan vievän Pariisiin uudenlaista viestiä.Wikimedia / Tholden28 (CC-BY-SA)

Päämääränä Pariisi. Kanadan ilmastoministeri Catherine McKennan odotetaan vievän Pariisiin uudenlaista viestiä.

19.11.2015 10.50

Lasse Leipola

Australia, Kanada ja Puola on nähty viime vuosina ilmastoneuvotteluiden jarruina. Australia ja Puola ovat merkittäviä kivihiilen tuottajia, kun taas Kanada on maailman kärkeä sekä maakaasun että öljyn tuotannossa. Nyt maita yhdistää se, että niiden pääministerit ovat vaihtuneet tänä syksynä.

Australiassa liberaalipuolueen puheenjohtajavaalissa Malcolm Turnbull syrjäytti kaksi vuotta vallassa olleen Tony Abbottin. Kanadassa ja Puolassa oppositiopuolueet voittivat parlamenttivaaleissa.


Australia ja Kanada ovat viimeisimmissä ilmastokokouksissa puolustaneet fossiilista energiantuotantoa jarruttaen kunnianhimoista ilmastosopimusta. Nyt Turnbull on kritisoinut Abbotin aikakauden ilmastoskeptistä politiikkaa, mutta Australian linja ei ole vielä muuttunut. Ympäristöministeri Greg Hunt tosin vihjasi, että Pariisiin saapuva Turnbull tekisi jonkinlaisen uuden linjauksen kokouksen avauspäivänä.

Kanadassa konservatiivit äänestettiin lokakuussa ulos hallituksesta ja pääministeriksi nousi liberaalipuolueen Justin Trudeau. Ensimmäinen merkki hänen lupaamastaan suunnanmuutoksesta oli ympäristöministerin tehtävän uudelleen nimeäminen ympäristö- ja ilmastonmuutosministeriksi. Hän on myös vakuuttanut, että maa ottaa rakentavan roolin Pariisin ilmastokokouksessa. Sinne lähdetään kuitenkin edellisen hallituksen tekemä, varsin vaatimaton päästövähennyssitoumus taskussa.


Puolassa vaalit veivät maata täysin päinvastaiseen suuntaan. Selvään vaalivoittoon yltänyt konservatiivipuolue Laki ja oikeus on vaatinut maan hiiliteollisuuden turvaamiseksi muun muassa EU:n energia- ja ilmastopaketin avaamista ja päästökaupan uudistamista.

Reutersin haastatteleman nimettömän diplomaattilähteen mukaan Puola ei kuitenkaan ole asettumassa poikkiteloin kansainvälisessä ilmastopolitiikassa.

”Näitä kommenteja esitetään lähinnä kotimaiselle yleisölle. Ei ole Puolan intressien mukaista eristää itseään”, lähde sanoo.




Viite