Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Minkälainen ilmastoneuvottelija olisi ympäristöministeri Hassi?

Sateenvarjo
Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

2.12.2015 9.41

Lasse Leipola

Minkälaista viestiä veisit Pariisin ilmastokokoukseen, jos edustaisit siellä Suomea ympäristöministerinä, kansanedustaja Satu Hassi (vihr)?

”Velvollisuutemme on tehdä ihmiskunnan tulevaisuus mahdolliseksi. Jos antaisimme ilmastonmuutoksen edetä nykymalliin, vuonna 2100 maapallolla voisi olla ilmasto, jollaista yksikään nyt elävä laji ei ole kokenut.

Pariisissa on tärkeintä saada sopimus aikaan, ja sen pitää mahdollistaa ilmastonmuutoksen hillintä alle kahden asteen. Käytännössä se tarkoittaa, että pitää noin viiden vuoden välein kokoontua tiukentamaan annettuja sitoumuksia. EU:n sisällä ajaisin sitä, että EU on valmis tiukentamaan omaa vuoden 2030 ilmastotavoitettaan ja lisäämään apuaan kehitysmaiden ilmastotoimiin.

Ministeri ei kuitenkaan voi kansainvälisissä neuvottelukokouksissa puhua vapaasti omia mielipiteitään, vaan häntä sitoo hallituksen antama neuvottelumandaatti. Hallituksessa olisin siis tehnyt voitavani, jotta Suomi tukisi EU:n ilmastotavoitteen tiukentamista ja korottaisi kehitysmaille annettavaa ilmastorahoitustaan.”

Kenen kanssa yrittäisit päästä puhumaan?

”Periaatteessa kaikkien, mutta käytännössä niiden joiden kanssa yhteisymmärrykseen pääsemiseen on eniten matkaa. On vaikea ennakoida neuvottelujen käänteitä ja sitä, mitkä asiat muodostuvat kinkkisimmiksi ja mitkä maat hankalimmiksi. Pyrkisin vaikuttamaan näihin maihin joko suoraan tai mutkan kautta.

Omien ministeriaikojeni ratkaisevimmassa ilmastokokouksessa, Bonnissa heinäkuussa 2001, saatiin jännittävien käänteiden jälkeen neuvottelutulos Kioton sopimusta tarkentavista säännöistä, mikä mahdollisti Kioton sopimuksen voimaantulon. Uskon, että keskusteluillani tuossa kokouksessa muun muassa Norjan, Kanadan ja Japanin ministerien kanssa oli vaikutusta tulokseen.”

Osallistut kokoukseen oikeasti ympäristövaliokunnan puheenjohtajana. Miten tässä roolissa voi vaikuttaa neuvotteluihin?

”Vain epäsuorasti, epävirallisten keskustelujen kautta. Eduskunnan delegaatio on ennen kaikkea tarkkailijana. On tärkeää, että eduskunnassa on tieto siitä, millaisten käänteiden kautta neuvottelutulos syntyy tai on syntymättä, ja että tämä tieto on useiden eri puolueiden edustajilla. Se auttaa ymmärtämään, että kaikki maat katsovat omilla alueillaan olevan erityisolosuhteita ja erityisen tärkeitä asioita.”

Millaista lopputulosta odotat Pariisin kokoukselta?

”Toivon tulosta, joka antaa selkänojan kaikissa maissa niille, jotka haluavat viedä ilmastonsuojelua eteenpäin. Toisin sanoen tulosta, joka tekee selväksi, että kaikki maat ovat mukana eikä mikään maa huhki ilmastosavotassa yksin.”




Viite