Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Kimmo Tiilikainen
parempi fiilis. Kimmo Tiilikainen pitää Pariisin kokouksen lähtökohtia parempina kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla.Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

parempi fiilis. Kimmo Tiilikainen pitää Pariisin kokouksen lähtökohtia parempina kuin kuusi vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla.

Kimmo Tiilikainen: Pariisin tärkein tavoite on vahva signaali liike-elämälle

24.11.2015 13.59

Lasse Leipola

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) aikoo viedä ensi viikolla alkavaan Pariisin ilmastokokoukseen viestiä siitä, että sopimuksen lisäksi tarvitaan laajempi yhteiskunnallinen muutos. Hän korostaa tavallisten kansalaisten, kuntien ja kaupunkien sekä yritysten roolia.

”Laajempi yhteiskunnallinen mobilisaatio on asia, jossa Pohjoismailla on annettavaa: olla eturintamassa talouden siirtymisessä kestävään suuntaan”, Tiilikainen sanoi tänään tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa lähtökohdat ovat lupaavammat kuin kuusi vuotta sitten Pariisin ilmastokokouksen alla. Esimerkiksi päästövähennyslupauksia on tullut 174 maalta ja ne kattavat noin 95 prosenttia globaaleista päästöistä.

”Kysymys on nyt siitä muuttuuko poliittinen tahto lihaksi sopimustekstissä.”

Hän piti lupaavana myös sitä, ettei kokous ole herättänyt samanlaista hypetystä kuin Kööpenhaminan kokous.

”Jälkikäteen on helppo todeta, että mitä hyvää siitä seurasi.”


Tiilikaisen mukaan Pariisissa neuvoteltavan sopimuksen tärkein tehtävä onkin toimia signaalina yksityiselle sektorille.

”Mitä kunnianhimoisempi lopputulos saavutetaan, sitä vahvemmman kannustimen se antaa yrityksille laittaa pelimerkkejä puhtaaseen kehitykseen”, Tiilikainen sanoi.

Hänen mukaansa laajempaa yksityisen sektorin osallistumista tarvitaan myös ilmastorahoitukseen, joka on yksi neuvotteluiden avainkysymyksistä.

”Minkään maan rikkaiden tai köyhien rahat eivät riitä tämän ongelman ratkaisemiseen, jos yksityinen raha ei liiku.”


Tiilikainen joutui vastaamaan myös kansalaisjärjestöjen toissa viikolla esittämään huoleen siitä, että Suomi ei ole monien muiden EU-maiden tavoin lisäämässä ilmastorahoitustaan.

Suomi ei ole tehnyt uusia lupauksia, mutta ensimmäinen, 35 miljoonan euron osuus, aiemmin luvatusta 80 miljoonan euron rahoituksesta vihreään ilmastorahastoon, laitettiin maksuun lokakuussa.

”Uskon, että sitä, että lupauksista pidetään kiinni, arvostetaan enemmän kuin pelkkiä lupauksia”, Tiilikainen sanoi.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaa kansalaisten ilmastokysymyksiin Twitterissä tänään tiistaina kello 16–17. Keskustelun aihetunniste on #kysykimmolta.




Viite