Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Thijs ter Haar, Flickr (CC-BY)

Euroopan komissio
Odotetut eväät. EU lähtee Pariisiin tavoittelemaan kunnianhimoista sopimusta, mutta pitää omat tavoitteensa neuvotteluiden ulkopuolella.Thijs ter Haar, Flickr (CC-BY)

Odotetut eväät. EU lähtee Pariisiin tavoittelemaan kunnianhimoista sopimusta, mutta pitää omat tavoitteensa neuvotteluiden ulkopuolella.

EU:lta yllätyksettömät linjaukset ilmastoneuvotteluihin

18.9.2015 15.23

Lasse Leipola

EU:n ympäristöministerit löivät tänään perjantaina lukkoon 28 maan yhteiset tavoitteet Pariisin ilmastoneuvotteluihin, jotka alkavat marraskuun lopussa. Lukuisista toiveista huolimatta EU:n linjaukset pysyvät jo aiemmin tiedetyllä tasolla eikä niihin sisälly esimerkiksi kiristyksiä päästövähennystavoitteisiin.

Suomea kokouksessa edustanut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on kuitenkin tyytyväinen, että EU lähtee neuvotteluihin "kunnianhimoisella mutta realistisella" linjauksella.

"Sopimus antaisi suomalaiselle teollisuudelle nykyistä paremmat kilpailuasemat. Se myös avaa suuret mahdollisuudet kasvavalle cleantech-sektorillemme uusien vientimarkkinoiden myötä.  Niin ympäristö kuin talous hyötyvät", Tiilikainen arvioi ministeriön tiedotteessa.

EU tavoittelee kattavaa ja kunnianhimoista ilmastosopimusta, joka on maailmanlaajuinen ja asettaa pitkän aikavälin päästövähennystavoitteeksi päästöjen puolittamisen 2050 ja saattamisen nollaan 2100 mennessä. Tavoite ei ole erityisen kunnianhimoinen, sillä monien mielestä ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttäisi päästöjen saamista nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä.

Kokouksessa lyötiin myös lukkoon, että EU taipuu kannattamaan ilmastotavoitteiden tarkastelemista viiden vuoden välein. Muun muassa monien kehitysmaiden sekä Yhdysvaltain kannattamaa viiden vuoden tarkasteluväliä on karsastettu muun muassa EU:ssa ja Kiinassa, koska niiden kansallisen ilmastopolitiikan tähtäin on ollut vuodessa 2030. Jos viiden vuoden tarkasteluväli päätyy Pariisiin sopimukseen, ne joutunevat asettamaan välitavoitteet vuodelle 2025.

Ilmastosivusto RTCC:n mukaan EU:n vuotta 2030 koskevan päästövähennystavoitteen kiristäminen 40 prosentista 50 prosenttiin neuvottelutuloksesta riippuen on ollut esillä, mutta sillä ei ole riittävää kannatusta. Sivuston lähteen mukaan tämä optio on kuitenkin yhä olemassa.




Viite