Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

500 euron seteleitä
Järjestöiltä yrityksille. Hallitus on kääntämässä kehitysyhteistyön uuteen suuntaan.freeimages.com

Järjestöiltä yrityksille. Hallitus on kääntämässä kehitysyhteistyön uuteen suuntaan.

Hallitus siirtää pelättyä enemmän kehyrahaa yrityksille – tätä sillä tehdään

14.8.2015 8.23

Lasse Leipola

Hallitus on siirtämässä pelättyä enemmän vastuuta kehitysyhteistyöstä yrityksille.

Helsingin Sanomat kertoi eilen torstaina, että sen virkamieslähteistä saaman tiedon mukaan kehitysyhteistyöstä leikataan 330 miljoonaa euroa aiemmin kaavaillun 300 miljoonan euron sijaan. Varsinainen leikkaus pysyy 200 miljoonassa eurossa, mutta kehitysyhteistyöstä Finnfundin rahoitukseen siirrettävä summa kasvaa 30 miljoonalla eurolla.

Findfund on valtion 93-prosenttisesti omistama on yhtiömuotoinen rahasto, joka rahoittaa hankkeita kehitysmaissa. Sen pääomittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteisestä kehitysavusta siirretään rahaa yrityshankkeiden tukemiseen.


Kehitysyhteistyötä tekevän Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala huomauttaa, että Finnfund pyysi viime keväänä vain 40 miljoonan euron lisärahoitusta.

”Järjestöjen työstä leikataan 49 miljoonaa ja Finnfundille annetaan 90 miljoonaa enemmän kuin mitä se on pyytänyt. Päätös on käsittämätön”, Vartiala sanoo tiedotteessa.

”Finnfundin pääomakorotuksen valossa on selvää, ettei järjestöjen toiminnan hallitsemattomassa alasajossa ole kyse rahasta vaan ideologisesta valinnasta.”


Finnfund rahoittaa pitkäaikaisilla lainoilla pääasiassa suomalaisia yrityksiä, jotka haluavat investoida kehitysmaihin tai Venäjälle. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi hankkeita, joissa suomalaisyritykset perustavat tuotantolaitoksia halvan työvoiman maihin.

Finnfund on tukenut muun muassa mekaniikka- ja elektroniikkayhtiö Steran tehdaslaajennusta Intiassa ja rakennustekniikkayhtiö Peikko Groupin tehdaslaajennusta Kiinassa.

Suuri osa Finnfundin rahoittamista hankkeista liittyy kuitenkin paikallisen infrastruktuurin kehittämiseen köyhissä maissa. Näihinkin hankkeisiin liittyy usein suomalainen intressi. Esimerkiksi Finnfundin tuella Bangladeshiin rakennettavan kaasuvoimalan laitteistoa tilataan Wärtsilältä.

Finnfund tukee myös useita hankkeita, joissa kehitetään uusiutuvan energian tuotantoa tai lainoja tarjoavaa pankkitoimintaa. Esimerkkejä hankkeista löytyy Finnfundin verkkosivuilta.

Finnfund teki viime vuonna rahoituspäätöksiä yhteensä 115 miljoonan euron edestä. Sen oma pääoma oli 236 miljoonaa euroa ja se työllisti 51 henkeä.




Viite