Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hamza Butt / Flickr / costculator.com

euro raha perustulo
Kokeilun loppu? Perustulokokeilussa 2000 satunnaisesti valittua työtöntä henkilöä on tammikuusta alkaen saanut 560 euron summan tililleen. Kokeilun jatko on epävarma. Hamza Butt / Flickr / costculator.com

Kokeilun loppu? Perustulokokeilussa 2000 satunnaisesti valittua työtöntä henkilöä on tammikuusta alkaen saanut 560 euron summan tililleen. Kokeilun jatko on epävarma.

Analyysi

Jääkö perustulokokeilu torsoksi?

24.5.2017 15.28

Jenni Leukumaavaara

Perustulokokeilun jatko on epävarma. Kokeilu alkoi tämän vuoden alussa, ja kokeilun pohjaksi tehdyn lain perusteella sen oli määrä laajentua ensi vuonna.

Myös perustulokokeilun tutkimusryhmä suositteli loppuraportissaan kokeilun laajentamista ja suunnittelutyön pikaista aloittamista. Nyt näyttää siltä, että kokeilu on pikemminkin kuihtumassa. Vähintäänkin sen tulevaisuus on epäselvä.


Hallitus siirsi huhtikuun
puoliväliriihessään perustulopäätökset syksylle. Siirto syksyyn ei välttämättä tuo päätöksen pohjaksi lisää tietoa, sillä varsinainen arviointitutkimus tilataan ulkopuoliselta arvioijalta. Valtioneuvoston kanslian mukaan tuloksia siitä saadaan vasta ensi vuoden puolella.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho kuitenkin arvioi, että syksyllä ainakin Kelalla olisi alustavia tietoja siitä, ovatko kokeilussa mukana olleet hakeneet muita etuuksia.

Varsinaisessa arviointitutkimuksessa 2000 henkilön koeryhmää verrataan noin 173 000 henkilön verrokkiryhmään. Tutkimuksen avulla selvitetään esimerkiksi sitä, ovatko perustuloa saaneet työllistyneet paremmin kuin verrokkiryhmä. Perustulon vaikutus työllisyyteen on oleellista, sillä hallituksen tavoite kokeilulle on purkaa työhön liittyviä kannustinloukkuja, tehdä työn vastaanottamista helpommaksi ja yksinkertaistaa sosiaaliturvaa.

Siika-ahon mukaan hallitus haluaa ensin selvittää ensimmäisen vaiheen tulokset ja tehdä päätökset niiden pohjalta. On kuitenkin epäselvää, voiko pitkäaikaistyöttömiin kohdistuneen kokeilun tulosten perusteella tehdä päätelmiä perustulon sopivuudesta muille ryhmille.


Ensi vuoden aikana hallitus selvityttää, kuinka paljon verotusta olisi kiristettävä, jos Suomessa otettaisiin käyttöön perustulo kustannusneutraalisti. Tosin valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että toistaiseksi asiaa ei ole ehditty käydä lainkaan läpi.

Käytännössä kukaan ei tiedä, jatkuuko kokeilu vai päättyykö se ensi vuoden lopussa. Hallitusohjelman seurantaraportissa sanotaan, että perustulokokeilu loppuu ensi vuoden jälkeen. Jatkotoimista on määrä päättää vuoden 2019 toukokuussa. Se tarkoittaa seuraavaa hallitusta. 

"Emmehän me voi tehdä päätöksiä seuraavan hallituksen puolesta. Perustulolla on kuitenkin kannattajia eri puolueissa ja uskon painetta olevan seuraavan vaiheen toteuttamiseen", sanoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka itse kannattaa perustuloa.

Vaikka kannatusta perustulolle on, esimerkiksi kokoomuksessa ja sdp:ssä siihen suhtaudutaan myös kielteisesti. Kokeilu voi siis hyvinkin tyssätä seuraaviin hallitusneuvotteluihin.


Joka tapauksessa
nyt näyttää siltä, että nykyinen hallitus ei laajenna kokeilua työssäkäyviin. Näin siitä huolimatta, että  kokeilulaissa sanotaan, että perustulokokeilun laajemman, toisen osan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2018 alusta. Kursivointi toimituksen.

"Kokeilun määrärahaa pidettiin lähtökohtaisesti pienenä, eikä se sisältänyt kakkosvaihetta. Vihreiden näkökulmasta olisi ollut toivottavaa, että kokeilu olisi tehty kunnolla", vihreiden kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.  

Vihreät ovat kannattaneet perustuloa jo pitkään, mutta oppositiopuolueena sillä ei ole ollut juurikaan sananvaltaa kokeiluun.

"Yhteiskuntapoliittisesti olisi kiinnostavaa, jos kokeilu laajennettaisiin esimerkiksi freelancereihin ja yksinyrittäjiin", Alanko-Kahiluoto sanoo. 

perustulo  sosiaalipolitiikka  verotus 




Viite