Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden logo
Naisen valinta vihreiden johtoon ei näytä enää yhtä varmalta kuin aiemmin. Hurjassa nousussa oleva puolue vaihtaa puheenjohtajaa ensi kesänä, kun Ville Niinistön kaudet tulevat täyteen.

Naisen valinta vihreiden johtoon ei näytä enää yhtä varmalta kuin aiemmin. Hurjassa nousussa oleva puolue vaihtaa puheenjohtajaa ensi kesänä, kun Ville Niinistön kaudet tulevat täyteen.

Analyysi

Li Andersson tai feministit eivät huolestuta vihreitä

15.7.2016 12.23

Annakaisa Suni

Uusi feministinen puolue tai Li Anderssonin nousu vasemmistoliiton puheenjohtajaksi eivät huolestuta vihreitä. Kun poliittisen kentän vasemmalla laidalla tapahtuu, vihreät suuntaavat katseensa laajempiin äänestäjäryhmiin.

"Tehtävämme on olla päävaihtoehto Suomen suunnaksi. Jos nostamamme teemat kiinnostavat muitakin puolueita, se on meille vain hyvä asia", sanoo puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistön sanat eivät ole pelkkää pintaa. Viimeisimmän puoluebarometrin mukaan vihreät on puolue, johon suomalaiset suhtautuvat kaikkein myönteisimmin. Ydinkannattajien lisäksi on olemassa laaja joukko suomalaisia, jotka voisivat kuvitella äänestävänsä vihreitä. Heitä ei kannata yrittää haalia jonkun tietyn puolueen kannattajista, vaan mahdollisimman laajasti eri ihmisryhmistä. Suurin potentiaalinen ryhmä ovat ne, jotka eivät äänestä lainkaan.


Viime kesänä Suomi-areenan aikaan kirjoitin, että vihreistä saattaa tulla uusi sdp. Sitä mieltä olivat useat hallituspuolueiden edustajat – kommenteissa oli enemmän kyse demareiden mollaamisesta kuin vihreiden kehumisesta. Vuotta myöhemmin sdp on noussut kannatusmittauksissa jälleen kilpailemaan suurimman puolueen paikasta. Samaan aikaan vihreiden kannatus on noussut kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Vihreiden menestys ei siis ole suoraan demareilta pois, eikä päinvastoin.

Niinistön mukaan on tärkeää, että vihreät ei profiloidu minkään tietyn puolueen vastustajaksi. Oppi on tullut kokemuksen kautta. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vihreät vastusti kaikkea, mitä perussuomalaiset edusti. Perussuomalaisten päävastustajaksi profiloitunut puolue hävisi vaalit. Vanhaa vihollisasetelmaa on viime aikoina yrittänyt herätellä perussuomalaiset, joka on romahtanut kannatusmittauksissa kuudenneksi suurimmaksi puolueeksi.


Vihreiden potentiaalisille
kannattajille tärkeitä asioita ovat koulutus ja köyhyyden ja eriarvoisuuden torjuminen. Näihin aiheisiin Ville Niinistökin keskittyy puheissaan. Tiistaina Suomi-areenassa hän sanoi, että vihreät ottaa syksyn päätavoitteeksi eduskunnassa ammatillisen koulutuksen leikkausten torjumisen.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan tärkein kysymys, mutta suomalaisista äänestäjistä sitä pitää tärkeimpänä asiana lähinnä vihreiden ydinkannattajien joukko. Ilmasto ja ympäristö ovat mukana vihreiden puheissa, mutta sivuosassa. Kun puolue haluaa uusia äänestäjiä, se puhuu kouluista, päiväkodeista, eläkkeistä ja työstä.


Feministinen puolue herättää vihreissä poliitikoissa enemmän innostusta kuin pelkoa äänestäjien menetyksestä.

"Siellä on paljon kavereitani ja toivon heille kaikkea hyvää. Jos en olisi vihreissä ja tosi tyytyväinen vihreisiin, varmaan menisin sinne", sanoo Vihreiden naisten puheenjohtaja Katja Mannerström.

Hän toivoo, että Feministinen puolue sparraa muita puolueita tekemään kaikesta politiikasta feminististä. Vihreilläkin on parannettavaa.

"Arvostelemme muita siitä, että päätöksistä ei tehdä riittävää sukupuolivaikutusten arviointia. Silti emme itse tee sitä."

Mannerström kysyy, voisiko vihreät esimerkiksi ostaa sukupuolivaikutusten arvioinnin varjobudjettiinsa ulkoiselta asiantuntijalta.

Vihreiden nousu Suomen puoluekartalle sai muutkin puolueet sisällyttämään ilmasto- ja ympäristöarvoja politiikkaansa. Mannerström toivoo, että Feministinen puolue tekee saman feminismille. Samalla hän sanoo, että vihreissä vihreyden ja Feministisessä puolueessa feminismin täytyy pysyä muita puolueita radikaalimpana.


Warda Ahmed, yksi feministisen puolueen kolmesta puheenjohtajasta, kertoo saaneensa paljon positiivista palautetta muissa puolueissa toimivilta ystäviltään. Feministiselle puolueelle on kuitenkin selvää, ettei se voi ajaa asiaansa vihreiden tai muiden puolueiden kautta.

"Haluamme keskiöön omat kysymyksemme: tasa-arvon, ihmisoikeudet ja syrjimättömyys. Sitä ei tapahdu perinteisissä puolueissa."

Ahmed sanoo, että puolue näkee politiikan vähemmistöjen kautta.

"Jos yhteiskunnassa vähemmistöt voivat hyvin, niin kaikki voivat hyvin."


Vasemmistoliitto puolestaan on vihreiden jäsenille kaikkein läheisin puolue, kertoo Turun yliopiston käynnissä oleva Poliittiset kuplat -tutkimus.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja Feministisen puolueen aktiivit pyörivät samoissa piireissä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikilla puolueiden äänestäjillä olisi paljon yhteistä.

Vihreillä on suurempi potentiaali viedä ääniä vasemmistoliitolta kuin vasemmistoliitolla vihreiltä, mutta kummallakaan puolueella ei ole voitettavana suuria äänimääriä keskinäisellä kisaamisella.


Uusi puheenjohtaja vihreiden pitää valita ensi kesänä. Kun Suomessa oli vain yksi nainen puolueen puheenjohtajana, näytti selvältä, että vihreät valitsee jonkun eduskuntaryhmän pätevistä naisista seuraavaksi puheenjohtajaksi. Li Anderssonin ja Anna-Maja Henrikssonin (rkp) valintojen jälkeen naisia on puheenjohtajina kolme, eikä naisen valinta vihreiden johtoon näytä enää yhtä varmalta.

Puolueen sisäpiiristä on pyydetty entistä kansanedustajaa, nykyisin Sitralla työskentelevää Oras Tynkkystä asettumaan ehdolle puheenjohtajakisaan. Puheenjohtajaspekulaatioissa mainitut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustajat Emma Kari, Hanna Halmeenpää ja Touko Aalto sekä varapuheenjohtaja Maria Ohisalo panttaavat vielä päätöstään. Tieto Tynkkysen kosiskelusta vaikuttaa varmasti heidän pohdintoihinsa.

Puheenjohtajaehdokkaiden kiertue ja jäsenäänestys puheenjohtajasta järjestetään ensi huhtikuun kuntavaalien jälkeen.

Juttua korjattu klo 16.25: Päivitetty Feministisen puolueen keskeiset kysymykset muotoon tasa-arvo, ihmisoikeudet ja syrjimättömyys.

Vihreät  Suomi-areena 2016 




Viite