Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä / Istockphoto / Wikimedia Commons

Kuvituskuva
Iiro Törmä / Istockphoto / Wikimedia Commons

Näin sinä voit vaikuttaa politiikkaan tänä syksynä

7.9.2015 8.35

Annakaisa Suni

Ensi vuoden leikkauksiin vaikuttaminen on todennäköisesti liian myöhäistä, sanoo kansalaisaktivismin tutkija Tiina Rättilä Tampereen yliopistosta.

Vihreä Lanka kysyi Rättilältä, miten ihmiset voivat vaikuttaa perusporvarihallituksen politiikkaan vaalien välissä.
Poliitikot huomaavat suuret mielenosoitukset ja ison liikehdinnän sosiaalisessa mediassa. Yksittäisiä päätöksiä kansalaisaktivismilla saadaan kuitenkin hyvin harvoin muutettua, Rättilä sanoo. Vaikuttaminen on pitkäkestoisempaa ja ennen kaikkea toisten kansalaisten asenteisiin vaikuttamista.

Rättilän mukaan sosiaalinen media vaikuttaa tällä hetkellä politiikkaan ikävällä tavalla. Puhe maahanmuutosta ja vähemmistöistä on koventunut, ja poliittiset toimijat reagoivat sosiaalisen median nostamiin kysymyksiin. Uhkaava retoriikka on hiipinyt julkiseen keskusteluun.


Kansalaisaloitteet ovat tällä hetkellä ehkä tehokkain tapa vaikuttaa politiikkaan puolueiden ulkopuolelta.

”Aloite liikuttaa kansalaisia ja herättää intohimoja, kun tiedetään, että se menee eduskuntaan eikä sitä voida jättää huomiotta.”

Eduskunnan käsittelyä odottaa tällä hetkellä viisi 50 000 allekirjoituksen rajan ylittänyttä kansalaisaloitetta. Niissä vaaditaan muun muassa nollatyösopimusten kieltoa ja hoitohenkilökunnan oikeutta kieltäytyä abortin teosta.

Muukalaisvastaisuus ja vähemmistöt

Uusi hallitus luo linjaa sille, miten turvapaikanhakijoista tai vähemmistöistä puhutaan. Kansalaiset voivat omalla toiminnallaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vaikuttaa, millaista puhetta viljellään.Eduskunta käy luultavasti ajankohtaiskeskustelun rasismista.

Kansalaismielipide tuskin muuttaa esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaa, mutta EU:n mahdolliset yhteiset toimet voivat siihen vaikuttaa. Turvapaikanhakijoita otetaan vastaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Talous

Koska niin sanottua yhteiskuntasopimusta ei syntynyt, haetaan työvoimakustannusten alentamista lainsäädännöllä. Lisätietoa tulee jo syyskuussa.

Hallituksen odotetaan ehdottavan esimerkiksi arkipyhien muuttamista työpäiviksi tai ensimmäisen sairaslomapäivän tekemistä palkattomaksi. Myös paikallisen sopimisen lisääminen, työnantajamaksujen alentaminen ja koeajan pidentäminen voivat olla hallituksen listalla.

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tulossa leikkauksia.
Hallitus leikkaa neljässä vuodessa neljä miljardia, panostaa kärkihankkeisiin miljardin ja laittaa 600 miljoonaa euroa lähinnä teiden kunnostamiseen. Hallituksen aiemmin suunnittelemien 1,5 miljardin lisäleikkausten laittaminen hyllylle voi kertoa siitä, että hallitus on kuunnellut kritiikkiä.

Nyt on oikea aika kertoa hallitukselle hyvistä ideoista tuottavuuden parantamiseksi.

Hallitus leikkaa koulutuksesta liki miljardin ja antaa kasvupaketissa sille noin 300 miljoonaa euroa. Rahat menevät esimerkiksi opettajien digitaalisten taitojen parantamiseen.

Vuoden 2016 budjetin odotetaan etenevän yllätyksettömästi syyskuun budjettiriihessä ja eduskunnassa juuri ennen joulua.

Uusiutuva energia

Hallitus lupaa kautensa aikana 300 miljoonaa euroa ”biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin”. Mukana on satsaus hiilen ja öljyn korvaamiseen uusiutuvalla energialla, mutta myös perinteistä tukea maa- ja metsätaloudelle. Toimista kerrotaan syyskuun alussa.

Perustulo

Perustulokokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan. Kokeilusta vastaavan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) pitäisi saada asia vireille jo tänä syksynä, jotta perustuslaillisiakin kysymyksiä herättävä kokeilu ehdittäisiin aloittaa tämän hallituskauden aikana.

Sote-uudistus

Suomeen aiotaan perustaa 9–12 itsehallintoaluetta, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Samalla tehdään jättimäinen verouudistus, kun verotusoikeus sote-menoja varten siirtyy kunnilta valtiolle.

Alueista ja rahoituksesta on määrä päättää jo lokakuussa 2015. Uudistus voi olla sisäisesti hankala etenkin keskustalle – toisaalta hallituksella on tilaisuus näyttää, että se saa vihdoin toteutettua edellisen hallituksen aikana useampaan kertaan kaatuneen soten. Uudistus toisi hallituksen laskelmien mukaan kolmen miljardin euron säästöt.

Metsähallituslaki

Edellisen hallituksen pitkälle valmistelema uudistus on menossa uusiksi ja uuden mallin pelätään olevan vähemmän ympäristöystävällinen.

kansalaisaloite  sosiaalinen media  perustulo  muukalaisvastaisuus  biotalous  uusiutuvat energia  sote-uudistus 




Viite