Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Timo Soini ja Juha Sipilä
Samaan hallitukseen? Timo Soinin ympäristövastaisuus ei liene este hallitusyhteistyölle Juha Sipilä kanssa.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Samaan hallitukseen? Timo Soinin ympäristövastaisuus ei liene este hallitusyhteistyölle Juha Sipilä kanssa.

Perusporvarihallitus olisi ympäristömyrkkyä – kepu vaitonainen

23.4.2015 22.09

Sammeli Heikkinen

Millainen on uusi hallitus ja millaista ympäristöpolitiikkaa se tekee? Keskusta voitti odotetusti vaalit ja perussuomalaiset hävisi vain vähän. Sdp sai pahan löylytyksen, ja myös vasemmistoliiton vaalitulos oli surkea.

Perusporvarihallitus on hyvin mahdollinen. Juha Sipilän (kesk) ja Alexander Stubbin (kok) hyvistä väleistä on puhuttu jo paljon.

Ympäristölle perusporvarihallitus olisi pahin mahdollinen. Keskusta piti korttinsa ympäristöasioissakin hyvin piilossa ennen vaaleja, mutta aiempien avauksiensa ja tekojensa perusteella puolue ei ole luonnon ystävä.

Kokoomus ja perussuomalaiset taas ovat olleet avoimempia ympäristökysymyksissä. Näistä jomman kumman vaihtuminen demareihin hallitusta muodostaessa olisi selvästi voitto ympäristön kannalta.

Sekä keskusta että perussuomalaiset ovat väläytelleet ympäristöministeriön sulauttamista maa- ja metsätalousministeriön kanssa luonnonvaraministeriöksi. Viimeisimmän avauksen ympäristöministeriön hävittämisestä teki syksyllä kokoomuksen Petteri Orpo, ja Sipilä ilmoitti sitä kannattavansa.

Vihreän Langan noin kuukausi ennen vaaleja puolueille tekemässä kyselyssä sekä keskusta että kokoomus jättivät ottamatta kantaa ympäristöministeriön asemaan. Perussuomalaisilla ministeriön lakkauttaminen itsenäisenä on kirjattu maaseutupoliittiseen ohjelmaan.

Sdp ilmoitti Langan kyselyssä seisovansa itsenäisen ympäristöministeriön takana. Myös vihreät, vasemmistoliitto ja rkp haluavat säilyttää ministeriön.

Keskusta on pitänyt suunsa supussa ympäristöasioista viime kuukaudet. Maaliskuun lopussa Sipilä sanoi Vihreälle Langalle muuttaneensa mieltään Kollajan tekoallashankkeesta. Aiemmin allasta ajanut Sipilä kertoi kantansa olevan nyt avoin, erityisesti paikallisen väestön vastustuksen vuoksi.

Samassa haastattelussa Sipilä vakuutti, ettei luonnonvaraministeriön luominen ole keskustalle kynnyskysymys.

”En pidä kovin keskeisenä edes keskustelua siitä. Nyt pitäisi keskittyä isoihin asioihin”, Sipilä sanoi.

Keskustan haluttomuus kannanottamiseen näkyi myös, kun Vihreä Lanka selvitti puolueiden energianäkemyksiä luonnonsuojelujärjestöjen kyselyn ja Helsingin Sanomien vaalikonedatan perusteella.

Keskustan käsitykset ydinvoimasta, fossiilisten polttoaineiden käytöstä, energiatehokkuuden parantamisesta sekä turpeen energiakäytön lisäämisestä jäivät varsin avoimiksi.

Perussuomalaiset oli selvästi ympäristövihamielisin puolue, jonka mielestä talous on pantava aina ympäristön edelle ja turpeen käyttöä lisättävä. Puolue ei kannattanut edes energiansäästöä.

Kokoomus taas kiersi kysymyksen kivihiilestä luopumisesta ja kannatti turpeen käytön jatkamista, kunnes muista fossiilisista polttoaineista on luovuttu.

Ympäristöjärjestö WWF:n huhtikuun alussa tekemässä kyselyssä vain sdp, vihreät ja vasemmistoliitto sitoutuivat säilyttämään koskiensuojelulain nykymuodossaan. Perussuomalaiset, keskusta ja eivät ottaneet asiaan selvää kantaa.

Kokoomus ilmoitti, ettei se aio sitoutua koskiensuojelulakiin.

Hallitusneuvotteluissa on paljon pelissä myös suomalaisen luonnon kannalta.

eduskuntavaalt  ympäristö  ympäristöministeriö  hallitusohjelma 


Lisää aiheesta:



Viite