Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puolueiden kannat grafiikassa
Vihreää vai 
punaista valoa? Vihreän Langan arviot puolueiden 
kannoista perustuvat ympäristöjärjestöjen selvitykseen ja HS:n vaalikonedataan.

Vihreää vai 
punaista valoa? Vihreän Langan arviot puolueiden 
kannoista perustuvat ympäristöjärjestöjen selvitykseen ja HS:n vaalikonedataan.

Perussuomalaiset ja kokoomus nihkeimpiä ympäristölle

6.3.2015 6.29

Lasse Leipola

Seuraavan hallituksen pitäisi ryhtyä rivakasti uudistamaan energia- ja ilmastopolitiikkaa. Ilmastolaki ei saa jäädä hyllyyn pölyttymään. Tämä on kotimaisten ympäristöjärjestöjen yhteinen viesti kevään vaalikentille sekä hallitusneuvotteluihin.

Järjestöjen tekemän selvityksen mukaan yksikään suuri puolue ei halua nopeuttaa turpeesta luopumista. Sen sijaan uusiutuvan energian lisäämiselle löytyy tukea lähes kaikista puolueista.

”Oli kiva nähdä, kuinka paljon vaikkapa kokoomuksessakin kannatetaan uusiutuvan energian lisäämistä. Tietysti ydinvoima olisi voinut korostua vastauksissa enemmän, jos kysyjänä olisi ollut joku muu kuin ympäristöjärjestöt”, Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Kaisa Kosonen sanoo.

”Keskustan tavoite uusiutuvien osuuden kasvattamisesta on melkein sama kuin vihreillä, mutta se painottunee enemmän bioenergiaan. Osa keskustalaisista varmaan laskisi turpeenkin uusiutuvaksi.”

Uusiutuvan energian osalta perussuomalaiset erottuvat selvästi muusta joukosta. Puolueen vastausten mukaan uusiutuvan tuet pitäisi lakkauttaa ja EU-tavoitteista irtisanoutua. Perussuomalaiset ei myöskään pidä pelkästään uusiutuvaan energiaan siirtymistä pitkällä aikavälillä teknisesti tai taloudellisesti mahdollisena. Puolue oli myös ainoa, joka suhtautui energiatehokkuuden parantamiseen kriittisesti.

”Vastausten jyrkkyys yllätti, sillä mielipidekyselyssä perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat esimerkiksi aurinkovoimaan yhtä suosiollisesti kuin vihreiden kannattajat. Tuli mieleen, näkyykö vastauksessa enemmän muutaman yksittäisen henkilön kuin puoluekentän kanta”, Kosonen kommentoi.

Puolueilta kysyttiin myös, pitäisikö turpeen energiakäyttöä vähentää enemmän kuin kolmanneksella seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tätä kannattivat vain vihreät ja vasemmistoliitto.

Myönteisesti turpeeseen suhtautuvat muun muassa kokoomus ja perussuomalaiset, jotka haluavat parantaa sen kilpailukykyä. Helsingin Sanomien vaalikonedatan perusteella samojen puo-lueiden ehdokkaat suhtautuvat selvästi muita myönteisemmin myös ydinvoimaan ja fossiilisiin polttoaineisiin.

”Tämä on vähän outoa, sillä ydinvoimaa puolustetaan usein sillä perusteella, että fossiilisten käyttöä voidaan vähentää”, Kosonen pohtii.

Hän toivoo, että kevään hallitusneuvotteluissa voitaisiin tehdä linjaus uusiutuvan energian edistämisestä koko energiajärjestelmän tasolla.

”Esimerkiksi Tanskassa on päätetty, että ensin siirrytään uusiutuviin sähkön ja lämmön tuotannossa ja myöhemmin kaikkialla muuallakin. Suomessa pitäisi tehdä samanlainen linjaus, eikä kiistellä yksittäisten voimalaitosten kohdalla, onko kivihiili parempi vaihtoehto kuin turve.”

eduskuntavaalit 


Lisää aiheesta:



Viite