Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Tori täynnä. Poliisin arvion mukaan mielenosoittajia oli torilla ja sen lähistöllä 30 000.Sammeli Heikkinen

Tori täynnä. Poliisin arvion mukaan mielenosoittajia oli torilla ja sen lähistöllä 30 000.

Rautatientorin mielenosoitus: kovaa puhetta ja toiveita sovusta

18.9.2015 14.06

Sammeli Heikkinen

Helsingin Rautatientori täyttyi perjantaina yhteentoista mennessä mielenosoittajista.

Ammattiliittojen keskusjärjestöjen yhdessä järjestämä suurmielenosoitus oli ensimmäinen laatuaan liki neljännesvuosisataan.

Ay-pomojen ja poliitikkojen puheet olivat mielenosoitustyyliin sopien kärkeviä ja koviakin. Siitä huolimatta jokainen ammattiyhdistysjohtaja ja moni poliitikko päätti puheensa toiveeseen sopimisesta. Myös hallituspuolueiden edustajat korostivat, että sopuovi on edelleen avoinna.

Oppositiopuolueista paikalle olivat saapuneet puheenjohtajat, RKP:tä lukuunottamatta. Hallituksen edustajiksi joutuivat perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho, kokoomuksen ryhmyri Arto Satonen ja keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.

Oppositiojohtajat saivat hiillostaa hallitusta myötämielisen yleisön hurratessa jokaiseen sopivaan väliin.

Vihreiden Ville Niinistö huudatti ihmismassaa kysymyksillään siitä, onko oikein, että hallitus laittaa pienipalkkaiset naisvaltaiset alat maksamaan talouskriisin ja siitä, onko oikein että hallitus asettuu yksipuolisesti suurtyönantajien puolelle.

Niinistö päätti puheensa sanomalla, että Suomi nousee vain yhdessä tekemällä.

Demarien Antti Rinne lupasi, että sdp seisoo palkansaajien rinnalla kaikissa tilanteissa ja kyseli missä ovat hallituspuolueiden puheenjohtajat.

Rinteen puheenvuoron loppu poikkesi mielenosoituksen normaalikaavasta, sillä sopuilun sijaan Rinne lupasi hallitukselle lisää tuulta, sadetta ja ukkosta, jos se jatkaa nykyisellä linjalla.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki korosti, että työmies ja -nainen on palkkansa ja sairaslomansa ansainnut. RKP:tä edustanut kansanedustaja Eva Biaudet kyseli, miksi juuri naisilta leikataan. Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah taas hämmästeli sunnuntailisän leikkaussuunnitelmia.

Hallituksen kansanedustajille paikka oli tiukempi. Osa puheista jäi kovaäänisen buuauksen alle, mutta Sampo Terho sysäsi syyn kuripakettisuunnitelmista sekä työntekijä- että työantajajärjestöjen niskaan, nämä kun eivät olleet onnistuneet asioista sopimaan.

Annika Saarikko ja Arto Satonen korostivat, että hallitus on edelleen valmis sopimusratkaisuunkin, jos työmarkkinajärjestöt sellaisen saavat aikaan. Samaa puhui Terho.

Suurimman ammattijärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvosteli hallitusta kovasanaisesti ja lupasi, että ammattijärjestö puolustaa sopimusoikeuttaan kaikin mahdollisin keinoin, eikä suostu leikkauksiin ja pakkolakeihin.

Lyly kuitenkin kertoi uskovansa, että neuvottelupöytään vielä palataan.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi leikkaussuunnitelmia törkeäksi hyökkäykseksi työntekijöitä kohtaan, mutta sanoi silti, että STTK haluaa edelleen neuvotella.

Halua neuvotteluratkaisuun siis löytyy ainakin puheiden tasolla. Se, mihin se riittää, selvinnee kuun loppuun mennessä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on nimittäin asettanut syyskuun 30. päivän takarajaksi, johon mennessä työmarkkinajärjestöjen pitää antaa vaihtoehtoinen esitys hallituksen kuripaketille.




Viite