Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Inga Vitola / Flickr / Creative Commons

Meren yli. Välimeren yli on tänä vuonna saapunut yli 100 000 siirtolaista Etelä-Eurooppaan. Seuraavan kahden vuoden aikana heistä 793 siirretään eteenpäin Suomeen, jos Eurooppa-neuvosto ensi viikolla yhtyy tämänpäiväisen oikeus- ja sisäministerikokouksen kantaan. Inga Vitola / Flickr / Creative Commons

Meren yli. Välimeren yli on tänä vuonna saapunut yli 100 000 siirtolaista Etelä-Eurooppaan. Seuraavan kahden vuoden aikana heistä 793 siirretään eteenpäin Suomeen, jos Eurooppa-neuvosto ensi viikolla yhtyy tämänpäiväisen oikeus- ja sisäministerikokouksen kantaan.

Suomeen saapunee turvapaikanhakijoita Välimereltä

16.6.2015 17.38

Kati Pietarinen

EU:n sisä- ja oikeusministerit päättivät tänään selkeällä määräenemmistöllä antaa jatkovalmisteluluvan EU-komissiolle niin sanotusta hätätilamekanismista, jonka myötä Italiaan ja Kreikkaan saapuvia turvapaikanhakijoita siirretään muihin jäsenmaihin. Asiasta päätettäneen lopullisesti ensi viikolla, kun EU-maiden johtajat tapaavat.

"Keskustelu oli hirveän hyvä. Suomen oli helppo yhtyä lähes kaikkeen", sisäministeri Petteri Orpo kommentoi Vihreälle Langalle. Hän kehui erityisesti sitä, että siirtolaisteemaa käsiteltiin kokonaisvaltaisesti.

Suomen hallituksen viime viikolla päätetty kanta oli, että hätätilamekanismiin osallistumisen pitäisi olla vapaaehtoista, mutta jos EU:n neuvosto päättää määräenemmistöllä mekanismin sitovuudesta, Suomi taipuu päätökseen. Käytännössä Suomi vaihtaa osan perinteistä pakolaiskiintiötään Välimeren ylittäneisiin turvapaikanhakijoihin. Eduskunnan käsittelemien asiakirjojen mukaan kaikkiaan Italiasta ja Kreikasta siirrettäisiin kahdessa vuodessa 40 000 lähinnä Syyriasta ja Etiopiasta paennutta ihmistä, joista Suomen osuus on 793 henkeä.

Orpo perusteli Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden vähentämistä pakolaiskiintiöstä sillä, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän ennustetaan hänen mukaansa kasvavan jopa kaksinkertaiseksi viime vuoteen nähden, eli 7000:een. Ministerin arvio on yllättävä: maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan hakijoita oli tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä saapunut 1860, ja viraston toukokuisen arvion mukaan tulijoita olisi tänä vuonna enimmillään 5000. 

"Ensin meidän täytyy hoitaa nämä ihmiset. Tarvitsemme merkittäviä lisämäärärahoja näiden hakemusten käsittelyyn. Kustannukset ovat niin suuria, että joudutaan arvioimaan, mihin rahkeet riittävät kiintiöpakolaisten suhteen."

Tämän vuoden pakolaiskiintiö on 1050 henkeä, kun aiemmin se on ollut 750. Kiintiötä nostettiin Syyrian kriisin vuoksi. Hallitusohjelman mukaan kiintiö pidetään viime vuosien tasolla.

"Valitettavasti näyttää siltä, että joustamme hallitusohjelman alarajalle, eli 750:een", Orpo sanoi.

750:een sisältynevät EU:n uudet yhteiset kiintiöpakolaiset, joita Suomeen tulisi 293 kahdessa vuodessa; siirrettävät turvapaikanhakijat puolestaan tulevat sen lisäksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin eilen julkaiseman raportin mukaan tämän hetkinen maailmanlaajuinen pakolaiskriisi on pahin sitten toisen maailmansodan. Arviolta 50 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Pelkästään syyrialaisia on paennut kotimaastaan 4 miljoonaa: heistä 95 prosenttia elää naapurimaissa. Syyrilaispakolaisia vastaanottaneet naapurimaat ovat Amnestyn mukaan saaneet tuskin mitään kansainvälistä tukea: YK anoi valtioilta humanitaarista tukea pakolaisista huolehtimiseen, mutta varoja kertyi alle neljäsosa tarvittavasta summasta. Järjestön mukaan kansainvälinen yhteisö on jättänyt oman onnensa nojaan myös arviolta kolme miljoonaa pakolaista Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jotka ovat paenneet Nigerian, Etelä-Sudanin, Keski-Afrikan tasavallan ja Burundin konflikteja viime vuosina.

Italian pääministeri Matteo Renzi uhkasi ennen tämänpäiväistä ministerineuvoston kokousta The Guardianin mukaan, että jos sopua turvapaikanhakijoiden siirtämisestä ei synny, Italia lakkaa ottamasta vastaan Libyasta saapuvia siirtolaisten aluksia ja kieltää siirtolaisten pelastukseen osallistuneiden ulkomaisten alusten ankkuroitumisen italialaissatamiin. Lisäksi Renzi sanoi Italian myöntävän maahan saapuneille siirtolaisille väliaikaiset Schengen-viisumit, joilla he pääsevät matkustamaan eteenpäin muualle Eurooppaan.

Guardianin mukaan Itävalta ja Unkari uhkaavat sulkea tulijoilta rajojaan. Ranska ja Sveitsi eivät päästä Italiasta tulevia siirtolaisia maahan: poliisit ratsaavat junaliikennettä ja rikkovat Schengen-alueen vapaan liikkumisen periaatetta. Schengen-sopimuksen kolmikymppisiä vietetään tällä viikolla ympäri Eurooppaa.

Korjattu 17.6. klo 10.10 Orpon mukaan Suomen oli helppo yhtyä lähes kaikkeen, ei kaikkeen.

pakolaisuus  välimeri  Amnesty  italia 




Viite