Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikipedia

Ei kantaa. Suomi äänesti tyhjää ydinkieltoasiassa. Kuvassa Yhdysvaltain armeijan Badger-ydinkokeen räjähdys vuodelta 1953.Wikipedia

Ei kantaa. Suomi äänesti tyhjää ydinkieltoasiassa. Kuvassa Yhdysvaltain armeijan Badger-ydinkokeen räjähdys vuodelta 1953.

Suurin osa maailman maista kannattaa ydinasekieltoa - Suomi ei

28.10.2016 12.39

Sammeli Heikkinen

Suuri enemmistö YK:n jäsenmaista haluaa saada aikaan ydinaseiden kieltämiseen tähtäävän sopimuksen. Suomi ei ole mukana rintamassa.

YK:n aseistariisunnasta ja kansainvälisestä turvallisuudesta vastaava komitea äänesti torstaina useiden maiden tekemästä ydinasealoitteesta. Siinä ehdotetaan, että ensi maaliskuussa järjestettäisiin konferenssi, jossa laadittaisiin ydinaseet kieltävä sopimus, joka "johtaisi ydinaseiden täydelliseen hävittämiseen".

Jäsenmaista 123 kannatti aloitetta. Sitä vastusti 38 maata. Tyhjää äänesti 16 maata, myös Suomi.

Ydinasekiellon valmistelua vastusti suurin osa ydinasevaltioista. Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan vanavedessä Nato-maat vastustivat aloitetta, samoin tekivät Venäjä, Israel ja Pohjois-Korea.

Tyhjää äänestivät Suomen lisäksi ydinasevaltiot Kiina, Intia ja Pakistan. Lisäksi yksi Nato-maista, Hollanti, lipesi sotilasliiton rintamasta ja äänesti tyhjää. Tyhjää näytti myös muutama Venäjän naapuri, muun muassa Valko-Venäjä ja Armenia.

Eurooppalaisista sotilaallisesti liittoutumattomista maista ydinasekieltoa kannattivat esimerkiksi Ruotsi, Itävalta ja Irlanti. Miksei Suomi tehnyt samoin?

"Suomi ei ole ydinaseriisunnassa edistyksellinen, vaan hirveän varovainen. Emme halua keikuttaa venettä suhteessa isoihin ydinasevaltoihin", Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoo.

Lodeniuksen mukaan Yhdysvallat on kampanjoinut ydinaseriisuntaneuvotteluja vastaan. Esimerkiksi Norja, joka pani koko prosessin alulle, joutui nyt äänestämään aloitetta vastaan muiden Nato-maiden kanssa.

Guardianin mukaan ydinasekieltoaloite tulee YK:n yleiskokouksen käsittelyyn joulukuussa.




Viite