Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Matti Hietanen
LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

Terrafamen takapiru – läpivalaisussa Matti Hietanen

22.5.2017 9.51

Lasse Leipola

Uran alku

Vuonna 1977 syntynyt Matti Hietanen on opiskellut Lapin yliopistossa varatuomariksi. Hänellä on myös kauppatieteiden maisterin tutkinto Oulun yliopistosta. Hän työskenteli uransa alkuvaiheessa Evli Pankin lakimiehenä, mutta siirtyi pian valtionhallintoon.

Hän on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana työskennellyt useissa eri tehtävissä maa- ja metsätalous-, opetus- ja kulttuuri- sekä työ- ja elinkeinoministeriöissä.

”Hän on virkamiesten valioainesta, emmekä me yleensä kehu näin toisiamme”, kollega työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Hiksi hänellä on valtaa?

Hietanen on valtion omistaman Terrafame Groupin toimitusjohtaja. Kyseessä on yhtiö, joka omistaa suurimman osan Terrafame oy:sta, joka puolestaan pyörittää surullisenkuuluisaa Talvivaaran kaivosta. Hietanen on siis omalta osaltaan vastuussa siitä, että kaivokseen ei enää tarvita lisää veronmaksajien rahaa ja että siihen käytetyille yli 800 miljoonalle veroeurolle saadaan joskus vastinetta.

”Opin huikeasti arvostamaan hänen osaamistaan ja eleetöntä asioiden hoitoa. En sanoisi häntä työasioissa kyyniseksi, mutta ehkä lakoninen voisi olla oikea sopiva sana”, arvioi Hietasen työtoveri työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Uran käänne

Opetusministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön vuotta aiemmin siirtynyt Hietanen päätyi 2014 hankkeeseen, jossa Turun telakka pelastettiin hankkimalla sille uusi omistaja. Hietanen erottui virkamiehistöstä kahden tutkintonsa ansiosta.

Telakkakuviosta tuttu kolmikko – Hietanen sekä saman ministeriön teollisuusneuvos Janne Känkänen ja hallitusammattilainen Lauri Ratia – ryhtyi selvittämään Talvivaaran kaivoksen sotkuja.

Kun kaivos kaatui valtion syliin, omistus jaettiin portaittain siten, että Terrafamelle kuuluu kaivoksen pyörittäminen, kun taas Hietasen luotsaama Terrafame Group on vastuussa rahoituksesta, minkä lisäksi se tukee varsinaisen kaivosyhtiön kehittämistä.

Telakkakolmikko on edelleen kaivoshankkeen ytimessä: Hietanen on Terrafame Groupin toimitusjohtaja ja Terrafamen hallituksen jäsen. Ratia on Terrafamen hallituksen puheenjohtaja ja Känkänen Groupin hallituksen puheenjohtaja.

Miten päätyi tehtäväänsä?

Terrafamen perustamisessa mukana ollut virkamies muistelee, että tehtävään haluttiin joku, johon valtio luottaa ja jolla on vankka asiantuntemus aiheesta. Kollega ministeriöstä muistuttaa, että Hietasella on virkamieheksi poikkeuksellinen osaamisprofiili ja hän tunsi jo tuolloin tilanteen kaivoksella.

”Ei siinä tainnut olla muita nimiä edes esillä. On iso hyppy siirtyä virkamiehestä yritysjohtoon. Siihen ei ole mitään testiä, mutta tässä kohdassa näyttää siltä, että arpa osui”, toinen entinen kollega muistelee.

Hietasta pidetään hyvin verkostoituneena.

”Tuntuu siltä, että hänellä on yhteydet kaikkiin tarvittaviin ihmisiin”, Hietasen työtä Terrafamessa läheltä seurannut arvioi.

Uran kohu

Viime syksynä Taloussanomat paljasti, että Terrafame Group on ostanut konsulttipalveluita tytäryhtiö Terrafamen hallituksen puheenjohtajalta, jolle maksettiin jo muutenkin palkkiota hallitustyöstä. Hietanen kuvaili järjestelyä välttämättömäksi ja työmäärää suuremmaksi kuin hallituksen puheenjohtajalta voidaan edellyttää.

Helmikuussa Terrafame Group ilmoitti vihdoin löytäneensä kaivokselle ulkopuolisen rahoittajan. Monikansallinen Trafigura paljastui huonomaineiseksi yhtiöksi, joka on ollut osallisina useissa vähintäänkin epäselvissä tapauksissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) riensi hätiin vakuuttelemalla, että ”nykyinen yhtiö on totaalisesti erilainen yhtiö kuin siihen aikaan, kun ikäviä tapauksia on ollut”.

Miten käyttää valtaa?

Hietasta pidetään ammattitaitoisena työmyyränä.

”Rauhallinen, ei korota ääntään eikä etsi riitaa. Jos ajattelee, että on kahdenlaisia ihmisiä – riidanhaluisia ja ratkaisukeskeisiä – Matti kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään”, työ- ja elinkeinoministeriössä Hietasen kanssa työskennellyt muistelee.

Myös Hietasen työtapaa kuvataan vähäeleiseksi.

”Hän on ottanut tehtävänannon vastaan ja hoitaa tehtävänsä päämäärätietoisesti. Tiedotuslinja on varsin niukka ja hän vastaa vain siihen, mitä kysyy ja silloinkin pitää usein kysyä uudestaan”, kuvailee Terrafamen toimia seuraava poliitikko.

Arvomaailma ja verkostot

Haastateltavat antavat Hietasesta varsin virkamiesmäisen kuvan. Häntä kuvaillaan objektiiviseksi ja realistiksi, joka ei ole sitoutunut poliittisesti suuntaan tai toiseen.

Kollegan mukaan Hietanen vaikuttaa olevansa sinut nykyisen työtehtävänsä kanssa.

”Eihän sitä voi koskaan tietää, millainen aktivisti on vapaa-ajalla, mutta mikään ei vaikuta siihen suuntaan, että olisi yksityiselämässä erilainen kuin julkisuudessa.”

Tulot 2015

125 819 €




Viite