Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Veteraanitoimittaja Rauli Virtanen ehdolle vihreiden listalta: "Minulla on vastuu vaikuttaa"

Wikipedia / Teemu Rajala CC BY 3.0

Wikipedia / Teemu Rajala CC BY 3.0

10.2.2017 10.29

Sammeli Heikkinen

Tietokirjailija ja vapaa toimittaja Rauli Virtanen lähtee kevään kuntavaaleihin ehdolle Espoon vihreiden listalta sitoutumattomana ehdokkaana. Virtanen pitää kuntavaaleja sivistysvaaleina, joissa mitataan harvinaisen kovaa politiikkaa tekevän hallituksen kannatus.

Virtanen on tunnetuimpia suomalaisia kirjeenvaihtajia. Takavuosikymmeninä Virtanen kertoi suomalaisille tapahtumia muun muassa konflikteista ja kriiseistä Vietnamin sodasta Afganistanin taisteluihin.

Viime vuosina Virtanen on profiloitunut tietokirjailijana ja sosiaalisen median vaikuttajana. Facebookissa Virtasta seuraa 17 000 ihmistä ja Twitterissä 5 000.


Virtanen toimi vierailevana journalistiikan professorina Tampereen yliopistossa vuosina 2015–2016. Professuurin aikana Virtanen pääsi kiinni suomalaiseen politiikkaan ja sanoo aktivoituneensa yhteiskunnallisesti.

"Professuurin aiheeksi oli sovittu jo aiemmin ulkomaanjournalismi. Siitä tuli ajankohtaista, kun 2015 Suomeen tuli enemmän turvapaikanhakijoita", Virtanen kertoo Vihreälle Langalle.

Virtasen mukaan laadukas ulkomaanjournalismi on avainasemassa, jos suomalaisten halutaan ymmärtävän, mistä pakolaisuudessa on kyse.

"Olen ollut viidellä vuosikymmenellä maailmalla. Nyt maailma on tullut meille ja suomalaiset äimistelevät, ketä nämä ihmiset ovat, miksi ja mistä he tulevat. Olen yrittänyt saada mediaa heräämään siihen, miten tärkeää on ulkomaanjournalismi, jotta ihmiset ymmärtäisivät turvapaikanhakijoiden taustat ja syyt tulla Suomeen."

Virtanen kertoo, että vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ehdotti kuntavaaliehdokkaaksi lähtemistä. Vihreiden lista sopi Virtaselle, sillä hän etsi maahanmuuttoon, kansainvälisyyteen ja kotoutumiseen – "näihin nyt huonossa huudossa oleviin" – suvaitsevasti suhtautuvaa puoluetta.

"Olen seurannut pakolaisia ja pakolaisuutta. Ajattelin, että nyt minulla on vastuu pyrkiä entistä enemmän vaikuttamaan niillä tiedoilla, joita minulla on."


Virtanen haluaisi edistää Espoossa sitä, että suomalaiset ja turvapaikanhakijat sekä eri taustoista tulevat ihmiset ylipäätään kohtaisivat kouluissa, järjestöissä tai urheillessa.

"Sitä haluaisin olla ideoimassa, että saataisiin kohtaamisia, ei vain vaihdettaisi kärkkäitä mielipiteitä netissä."

Kuntavaaleja Virtanen pitää sivistysvaaleina, joissa "viime vuosikymmenien epäinhimillisimmän hallituksen" kasvatus- ja koulutusleikkaukset joutuvat äänestäjien luottamustestiin.

Kuntapolitiikassa Virtanen haluaa keskittyä kansainvälisyyden lisäämiseen ja kasvatukseen, tosin urheilu kiinnostaa myös.

"Olin Espoon Bluesin aktiivinen katsoja, harmi että joukkueelle kävi kuten kävi. Harrastan myös golfia. Ehkä sen takia en saisi vihreiden jäsenkirjaa, kun olen jättänyt vielä hiilijalanjälkeni kaikkiin maailman maihin", Virtanen naurahtaa.


Suomessa toimittajat ovat melko tarkkaan välttäneet poliittisen värin julkista tunnustamista. Mietitkö itse ehdokkuutta siltä kannalta?

"Mietin, mutta ymmärsin, että toimittajanurani on siinä mielessä ohi, etten ole minkään median palveluksessa, enkä enää menekään. Olen yrittäjä ja tietokirjailija. Ja kotimaan politiikastahan en ole kirjoittanut vuosikymmeniin."

Vihreät on Espoossa toiseksi suurin puolue kokoomuksen jälkeen. Vaaleihin Espoon vihreät saa yhdistyksen mukaan kerättyä täyden 112 ehdokkaan listan.




Viite