Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Vuodettu TTIP-neuvotteluteksti
Syvät jakolinjat. Vuodetuista asiakirjoista näkyy selvästi, että ratkaistavia asioita on vielä paljon. Esimerkkikuvassa EU:n kannat sinisellä ja Yhdysvaltain kannat punaisella. Väritön teksti on sovittua.Lasse Leipola

Syvät jakolinjat. Vuodetuista asiakirjoista näkyy selvästi, että ratkaistavia asioita on vielä paljon. Esimerkkikuvassa EU:n kannat sinisellä ja Yhdysvaltain kannat punaisella. Väritön teksti on sovittua.

Vuoto ja ”kummalliset kombinaatiot” voivat kaataa TTIP-sopimuksen

4.5.2016 11.32

Lasse Leipola

Greenpeacen alkuviikosta vuotamat asiakirjat voivat johtaa TTIP-neuvotteluiden kariutumiseen. Vuoto paljasti muun muassa, että Yhdysvallat haluaa EU:n heikentävän kuluttajan- ja ympäristösuojaa.

Toimittajia tänään keskiviikkona Helsingissä tavanneet suomalaismepit Liisa Jaakonsaari (sdp) ja Sirpa Pietikäinen (kok) arvioivat, että neuvotteluiden jatko näyttää joka tapauksessa takkuiselta.

”Momentum on nyt vaarallinen, kun ilmassa on paljon epävarmuutta kaikenlaisiin kumppanuuksiin liittyen. Greenpeacen sinänsä tervetulleessa vuodossa ei ollut mitään varsinaista uutista. Totta kai Yhdysvalloilla – kuten myös EU:lla – on tiukat ehdot ja tavoitteet”, Jaakonsaari sanoi.

Hän myönsi, että vuoto vauhdittaa sisältökeskustelua.

”Nyt olisi tärkeää, että EU:sta löytyy johtajia ja johtajuutta perustella sopimusta ja sen tarvetta kansalaisille.”

Hänen mukaan myös Yhdysvalloissa käytävä vaalikampanja hidastaa neuvotteluita. Puolueidensa todennäköisimmät ehdokkaat – demokraattien Hillary Clinton ja erityisesti republikaanien Donald Trump – suhtautuvat kriittisesti vapaakauppaan.

”Tässä on tietysti kyse kotimaiselle yleisölle puhumisesta, mutta joka tapauksessa se optimistinen aikataulu, että sopimus saataisiin valmiiksi Obaman virkakauden aikana, ei näytä toteutuvan”, Jaakonsaari sanoi.

BBC kertoi tiistaina Ranskan ulkomaankauppaministerin Matthias Feklin arvioineen, että neuvotteluiden jumiutuminen on tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto, ellei Yhdysvallat jousta kannoistaan.

Feklin mukaan sopimus vaikuttaa tällä hetkellä huonolta. Ranskan näkökulmasta ongelmat liittyvät siihen, ettei Pariisin ilmastosopimusta mainita, sekä siihen, ettei maan maataloudelle tai PK-yrityksille tarjota riittävää suojaa.

”Sopimusta ei voida hyväksyä ilman Ranskaa ja vielä vähemmän vastoin Ranskan tahtoa.”


Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoi kannattavansa ”teoriassa ja periaatteessa” EU:n ja Yhdysvaltojen välistä kauppasopimusta.

”Se olisi aivan mahtavaa ja juhlisin sitä torilla, mutta näissä neuvotteluissa on paljon ongelmallista sisältöä. Investointisuojasta puhutaan eniten, mutta mukana on myös paljon tietosuoja-asioita, tekijänoikeuksia, GMO:ta, maataloutta. Jos tästä sisältöpuolesta tulee huono, voi käydä vielä niin, että sopimus kaatuu.”

Pietikäisen mukaan sopimusta vastaan asettuu kummallisia kombinaatioita molemmilla puolella Atlanttia. Sopimusta vastustetaan paitsi sisällöllisistä syistä myös erilaisten ryhmien – kuten Yhdysvaltain ammattyiyhdistysliikkeen tai eurooppalaisten nationalistien ja populistien – ideologisista lähtökohdista.


Greenpeace nosti itse vuodetuista dokumenteista esiin sen, ettei niissä viitata ilmastonmuutoksen torjuntaan tai Pariisin sopimuksen toteuttamiseen. Pietikäinen ei pidä tätä yhtä suurena riskinä kuin Greenpeace.

”Ei TTIP estä Pariisin sopimuksen toteuttamista, mutta toki sitä olisi voinut käyttää työkaluna sen edistämiseen esimerkiksi mainitsemalla fossiilisten tukien poistamisen.”

Jaakonsaari ei usko, että sopimus voimaantullessaan murtaisi EU:n arvoja tai mahdollisuutta kiristää omaa lainsäädäntöä.

”Se pitää kuitenkin hyväksyä Euroopan parlamentissa sekä kansallisissa parlamenteissa enkä usko, että tuollainen sopimus menisi läpi.”




Viite