Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Lenita Toivakka hallitusneuvotteluissa
Kaikki uusiksi? Kehitysministeri Lenita Toivakka sai hoitaakseen hallitusneuvotteluissa sovitut leikkaukset kehitysyhteistyöhön. Nyt vähenevistä varoista pitäisi löytää apua pakolaiskriisin ratkaisemiseen.Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Kaikki uusiksi? Kehitysministeri Lenita Toivakka sai hoitaakseen hallitusneuvotteluissa sovitut leikkaukset kehitysyhteistyöhön. Nyt vähenevistä varoista pitäisi löytää apua pakolaiskriisin ratkaisemiseen.

Kehymylläys jatkuu – pakolaiskriisi pistää rahajaon uusiksi

28.8.2015 16.08

Lasse Leipola

Suomi kohdistaa kehitysyhteistyövaroja turvapaikanhakijoiden lähtö- ja kauttakulkumaiden tukemiseen. Maahanmuuttovirasto arvioi, että Suomeen tulisi tänä vuonna 8 000–15 000 turvapaikanhakijaa, mikä on selvästi enemmän kuin edellisinä vuosina.

Kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) muistuttaa, että Suomella on ollut jo pitkään hankkeita alueilla, joilta turvapaikanhakijoita pyrkii Suomeen, kuten Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Afrikan sarven alueella.

”Näissä hankkeissa on ollut vahvasti mukana yhteiskunnan vahvistaminen esimerkiksi demokratiaa, naisten oikeuksia ja yhteiskuntaa tukemalla. Myös humanitaarisesta avusta yli puolet kohdistuu näille alueille”, Toivakka sanoo.

Hän muistuttaa myös, että Suomi osallistuu EU:n kautta lähtömaiden kriisien hoitoon.


Toivakan mukaan alueellisen kehitysyhteistyön leikkauksien kohdentamista valmistellaan parhaillaan. Linja on kuitenkin se, että turvapaikanhakijoiden lähtö- ja kauttakulkumaihin kohdistuvia tukia ei leikata.

”Tämä tarkoittaa erityisesti Syyrian naapurimaita. Painotus on sama kuin kehitysyhteistyössä muutenkin, että naisten ja tyttöjen asemaa tuetaan erityisesti. Tilannetta tarkkaillaan ja kaikki mikä pystytään, kohdennetaan tälle alueelle”, Toivakka sanoo.

Hänen mukaansa Syyriassa keskitytään erityisesti jälleenrakennukseen ja peruspalveluihin sekä pakolaisia vastaanottavien naapurimaiden kestokykyyn.

Leikkaukset kohdistuvat siis muille alueille?

”Tilanne on tietysti vaikea, kun jostain on leikattava.”

Hänen mukaansa on vielä liian varhaista sanoa, tarkoittaako tämä pitkäaikaisia kumppanimaita kuten Nepalia tai Sambiaa.


Toivakka korostaa,
että Suomi haluaa pitää kiinni humanitaarisen tuesta.

”Siitä on tärkeää pitää kiinni, koska tarve ei vähene.”

Tämä tarkoittaa, että muun muassa myös YK:n pakolaisjärjestölle kohdistuva tuki säästyy leikkauksilta.

”UNCHR:ä tuetaan osana humanitaarista toimintaa kuten ennenkin eli siihen ei kohdistu leikkauksia.”




Viite