Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons / Ggia (Oma teos) CC BY-SA 4.0

Syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia saapui veneellä Turkista Kreikkaan syksyllä 2015. EU ja Turkki neuvottelevat Brysselissä siitä, että myös turvapaikkaan oikeutetut palautettaisiin nopeasti Turkkiin.Wikimedia Commons / Ggia (Oma teos) CC BY-SA 4.0

Syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia saapui veneellä Turkista Kreikkaan syksyllä 2015. EU ja Turkki neuvottelevat Brysselissä siitä, että myös turvapaikkaan oikeutetut palautettaisiin nopeasti Turkkiin.

Analyysi

Vaihtokauppaa ihmishengillä – tällaista sopimusta EU ja Turkki punovat

17.3.2016 8.29

Annakaisa Suni

EU yrittää solmia Turkin kanssa sopimuksen, jonka avulla Turkin kautta Kreikkaan tulevat turvapaikanhakijat voidaan käännyttää pikaisesti takaisin.

Parempaa elämää etsivä pakistanilainen, jolla ei ole perusteita turvapaikkaan. Sotaa pakeneva syyrialainen, jolla on oikeus turvapaikkaan EU:ssa. Poliittinen toisinajattelija. Pakkoavioliittoa Isis-soturin kanssa pakeneva nuori nainen. Sukunsa kostoa pelkäävä homoseksuaali.

Sillä ei ole väliä, täyttääkö Kreikkaan veneellä saapunut ihminen turvapaikkakriteerit vai ei. Jos sopimus onnistuu ja Turkista tulee niin sanottu turvallinen kolmas maa, sinne palautetaan myös turvapaikkaan oikeutetut. Heillä on oikeus valittaa palautuspäätöksestä, mutta heidät palautetaan jo ennen valitusprosessin loppua.

YK:n korkeat virkamiehet sanovat, että sopimus näyttää rikkovan kansainvälistä oikeutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja hänen eurooppalaiset kollegansa sorvaavat sopimusta Turkin kanssa Brysselissä torstaina ja perjantaina. Valtioneuvoston virkamies avasi suunnitelmaa keskiviikkona toimittajille järjestetyssä taustatilaisuudessa Helsingissä.


Ihmishenkien vaihtokauppa on osa sopimusta. Jokaista Kreikasta takaisin ottamaansa syyrialaista vastaan Turkki saisi lähettää yhden syyrialaisen turvapaikanhakijan pakolaisleiriltä Eurooppaan.

Valtioneuvoston virkamies korostaa, että Eurooppaan pääsevät eivät ole samoja syyrialaisia kuin ne, jotka yrittävät Kreikkaan salakuljettajien veneissä. EU ei halua palkita niitä, jotka tulevat järjestäytymättömästi Kreikkaan.

Syyrialaisilla on siis mahdollisuus päästä Eurooppaan vain, jos he odottavat kiltisti pakolaisleireillä. Toisaalta jokaista onnekasta syyrialaista vastaan tarvitaan ensin syyrialainen, joka uhraa itsensä vaarallisella matkalla Kreikkaan ja palautuksella Turkkiin.

Vaihtokauppa koskee vain syyrialaisia. Entä esimerkiksi irakilaiset?

Virkamies sanoo, että heillä on edelleen oikeus hakea turvapaikkaa. Siitä huolimatta heidät saatetaan palauttaa Turkkiin.

Toisaalta heidät saatetaan jättää sopimuksen ulkopuolelle, kirjoittaa kansainvälisen oikeuden professori Daniel Thym. Silloin Turkkiin palautettaisiin vain turvapaikkaan oikeutettuja syyrialaisia ja ihmisiä, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.

Palautussopimuksen lisäksi EU antaa Turkille kuusi miljoonaa euroa pakolaisten elinolojen parantamiseen Turkissa. Sopimuksessa on porkkanana turkkilaisten mahdollisuus matkustaa EU:hun ilman viisumia.

Turkki ei kunnioita ihmisoikeuksia. Maan on jopa raportoitu pakottavan pakolaisia takaisin Syyriaan. Myös omien kansalaisten oikeuksia poljetaan. Viimeisimpänä maan hallitus otti haltuunsa maan suurimman sanomalehden.


Järjestelmä on määräaikainen, valtioneuvoston virkamies korostaa. EU:n suunnitelma on viedä pohja pois salakuljettajien bisnekseltä. Sitten, kun merireitti on saatu tukittua, Eurooppaan on tarkoitus alkaa ottaa enemmän pakolaisia suoraan pakolaisleireiltä.

Myös Sipilä on sanonut, että pakolaiskiintiötä voidaan nostaa. Hän puhuu kuitenkin todennäköisesti sadoista tai korkeintaan tuhansista ihmisistä. Maailmassa pakolaisia on miljoonia.

Ajatus salakuljettajien bisneksen romuttamisesta kuulostaa vähintäänkin toiveikkaalta. Vaikka EU-maat ja Turkki solmisivat perjantaina sopimuksen, se ei pysäytä turvapaikanhakijoiden tuloa Eurooppaan. Pakenevat ihmiset ja heidän salakuljettajansa löytävät uusia reittejä. Esimerkiksi merireitti Libyasta Italiaan vilkastuu todennäköisesti kevään kuluessa. Reitti Venäjältä Suomeen näyttää maiden johtajien neuvottelujen jälkeen olevan toistaiseksi tukossa.

Pakolaispolitiikan suurissa käänteissä väliinputoajiksi jää tuhansia ihmisiä. Yhden syyrialaisen vaihto toiseen saattaa kuulostaa matemaattisesti reilulta, mutta romuttaa lukujen takana olevan ihmisen toiveen uudesta elämästä.

pakolaisuus 




Viite