Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Salmisaaren voimala
Sinistä näkyvissä! EU haluaa vähemmän hiukkasia taivaalle, Suomi jarruttaa.Lasse Leipola

Sinistä näkyvissä! EU haluaa vähemmän hiukkasia taivaalle, Suomi jarruttaa.

Hallitukselle pyyhkeitä: ”Ilman pilaaminen teollisuuden vuoksi on kestämätöntä”

25.10.2016 15.39

Lasse Leipola

Joukko vihreitä vaatii hallitukselta selvitystä siitä, miksi Suomi pyysi EU:lta aikalisää pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen.

Suomen Luonnonsuojeluliitto kertoi viikko sitten, että Suomi lähetti yhdessä Iso-Britannian, Kreikan, Puolan ja Tšekin kanssa syyskuussa EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vellalle kirjeen. Kirjeessä vaadittiin aikaa vieviä lisäselvityksiä tehtäväksi sen varjolla, että ympäristöhyödyt ja teollisuuden kustannukset saataisiin tasapainoon.

”Ilman pilaaminen yhden teollisuudenalan edun vuoksi on kuitenkin nykypäivänä kestämätön ajatus. Suomen uskottavuus puhtaan teknologian mallimaanakin joutuu lähinnä naurunalaiseksi, mikäli vaadimme ilmansaasterajojen löysentämistä omalta kohdaltamme”, Satu Hassi, Jakke Mäkelä ja Antti van Wonterghem kirjoittavat.

Hassi on kansanedustaja, Mäkelä Tieteen ja teknologian vihreiden varapuheenjohtaja ja van Wonterghem Vihreiden ilmasto- ja energiapoliittisen työryhmän puheenjohtaja. Heidän mukaansa Vellalle lähetetyssä vetoomuksessa vaaditaan lisäselvityksiä vain muodon vuoksi.

”Todellisuudessa kyse on vain jarrutuksesta.”


EU:n kaavailema päästörajat koskisivat vanhimpia ja saastuttavimpia voimaloita. Kirjoittajat arvelevat, että Suomi on mukana turpeenpolton turvaamiseksi.

”Turpeen hiukkas- ja rikkipäästöt ovat jopa pahemmat kuin kivihiilen. Turveteollisuudelle olisikin helpompaa, jos vanha saastuttaminen saisi jatkua.”

Suomessa pahiten saastuttavia voimalaitoksia tarvitaan ennen muuta sähkön huippukulutuksen kattamiseen esimerkiksi kovimmilla talvipakkasilla.

”Parempi ratkaisu olisi kehittää sähkön kysyntäjoustoa, eli älykkäitä ratkaisuja joilla osa sähkönkulutuksesta siirretään tapahtumaan muulloin kuin huippukulutuksen hetkinä.”

Kirjoitusta on päivitetty kello 16.00. Lisätty tieto, että Suomen ja muiden maiden kirje lähetettiin jo syyskuussa, ja korjattu aikamuotoja.




Viite