Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noora Jussila

Libanonilainen aktivisti
Ilmastoaktivismia. Wael Hmaidan toivoo arabimaiden huomaavan öljyn lisäksi ilmastonmuutoksen.Noora Jussila

Ilmastoaktivismia. Wael Hmaidan toivoo arabimaiden huomaavan öljyn lisäksi ilmastonmuutoksen.

Öljymaat jarruttavat Lähi-idän ilmastopolitiikkaa

31.5.2010 12.10

Noora Jussila

Wael Hmaidanin puhelin pirisi tiuhaan viime joulukuussa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Arabimaailman johtavaa ilmastojärjestöä, Indyactia, luotsaava Hmaidan sai koko ajan kommentoida neuvotteluja arabimaailman medialle.

Indyact pyrkii kampanjoillaan painostamaan etenkin Saudi-Arabiaa luopumaan jarrutuspolitiikastaan.

Öljynviejämaiden organisaation Opecin jäsenmaat ovat Saudi-Arabian johdolla toteuttaneet jarrutuspolitiikkaa ilmastoneuvotteluissa 1990-luvulta alkaen.

Köyhimmät Lähi-idän arabivaltiot myötäilevät usein öljymaiden kantoja. Indyactin tavoitteena on laillisesti sitova maailmanlaajuinen ilmastosopimus, ja he keskittävät kampanjointinsa arabialueen politiikkaan.

Ainakin kotimaassan Indyact on onnistunut hyvin. Libanonissa muodostettiin viime vuoden lopulla pääministerin alaisuudessa toimiva ilmastonmuutosyksikkö, joka tekee parhaillaan vuosille 2010–2050 suunnitelmaa päästöjen vähentämiseksi. Myös järjestö on mukana yksikössä.

”Emme uskoneet, että Libanon tekisi tällaista ikinä. Ilmastonmuutoksesta on tulossa tärkeä asia. Jos menemme eteenpäin sitä vauhtia kuin nyt olemme menneet, voimme saavuttaa vahvan ympäristöpolitiikan”, Hmaidan sanoo.

Onnistumisten takana on se, että järjestö hallitsee mediapelin. Indyact piti esimerkiksi tiedotustilaisuuden, jossa ammattinäyttelijät esiintyivät saudiprinsseinä ja puhuivat saudien ilmastopolitiikasta.

”Olemme viimeisen kahden vuoden ajan keskittyneet saudeihin ja koettaneet kertoa yleisölle, millainen heidän asemansa on ja miten se vahingoittaa arabialuetta ilmastoneuvotteluissa”

Hmaidan syntyi vuonna 1976 ja eli elämänsä 16 ensimmäistä vuotta Libanonin sisällissodan keskellä. Hän sai ympäristöherätyksen nähdessään 16-vuotiaana Greenpeacen aktivisteja televisiossa.

”He vastustivat laivoja, jotka dumppasivat jätettä mereen. Silloin tajusin, että haluan itsekin tehdä sellaista.”

Libanonin kansalaisyhteiskunta alkoi kehittyä sodan jälkeen vuodesta 1992 alkaen. Myös ympäristöjärjestöjä alkoi syntyä. Hmaidan perusti Indyactin vuonna 2006.

”Libanonissa ei ollut silloin tietoa ilmastonmuutoksesta. Tutkimuksemme mukaan alle viisi prosenttia väestöstä tiesi, mikä ilmastonmuutos on. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana tilanne on muuttunut. Alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan 80 prosenttia tietää ilmastonmuutoksesta. Se on huikea ero, ja uskomme, että sen vuoksi myös maan politiikka on muuttunut.”

Hmaidan on osallistunut kaikkiin ilmastoneuvotteluihin vuodesta 2007 alkaen. Ensi viikolla hän on Bonnin ilmastokokouksessa ja joulukuussa hänen puhelimensa pirisee Cancúnin ilmastokokouksessa.

”Osallistumme neuvotteluihin, kunnes globaali ilmastosopimus saavutetaan. Toivottavasti se tapahtuu Cancúnissa.”

 

Katso video Indyactin Saudi-Arabian nimissä järjestämästä vale-tiedotustilaisuudesta:




Viite