Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aloite perustulosta nytkähti liikkeelle: ”Tietty momentum on olemassa"

29.3.2012 19.18

Jukka Vahti

Viimeksi kuluneen vuoden aikana on otettu useita merkittäviä askeleita perustulon suuntaan, arvioi Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

"Tuntuma on, että tietty momentum on olemassa. Pidän ihan mahdollisena, että perustulo voi toteutua hyvin lyhyessäkin ajassa. Ei ehkä ihan tällä vaalikaudella, mutta seuraavalla", Hiilamo sanoi torstai-iltana vihreiden järjestämässä perustuloseminaarissa eduskunnan lisärakennuksessa.

Viimeaikaisia poliittisia päätöksiä ovat esimerkiksi korotukset pienimpiin sosiaalietuuksiin ja ensi vuoden alussa voimaan tuleva työmarkkinatuen tarveharkinnan poistuminen puolisoiden väliltä. Hallitus päätti tarveharkinnan poistosta viime viikon kehysriihessään.

Perustulo tarkoittaa kaikille täysi-ikäisille suomalaisille kuukausittain maksettavaa, vastikkeetonta summaa, jolla korvattaisiin suuri osa nykyisistä etuisuuksista. Tämä tekisi työn vastaanottamisesta nykyistä kannattavampaa ja parantaisi erityisesti pieni- ja keskituloisten asemaa.

Perustuloa ajava kansalaisaloite julkaistiin eilen keskiviikkona. Sen takana on sitoutumaton kansalaistoimijaverkosto BIEN Finland (Basic Income Earth Network).

Aloitteen eteneminen eduskunnan käsiteltäväksi edellyttää 50 000 allekirjoitusta puolessa vuodessa. Jos aloite perustulosta etenee eduskuntaan, perustulo otettaisiin ensimmäistä kertaa Suomessa viralliseen lainvalmisteluprosessiin.

Suomalaisista puolueista perustuloa ovat ajaneet yhtenäisimmin vihreät ja vasemmistoliitto, mutta sen kannattajia löytyy jotakuinkin kaikista eduskuntapuolueista.




Viite