Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanja

Järkeä tekijänoikeuslakiin -mainos.
Järkeä? Kansalaisaloite pyrkii muuttamaan Lex Karpelaa.Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanja

Järkeä? Kansalaisaloite pyrkii muuttamaan Lex Karpelaa.

Aloitepeli kovenee: ”Kuuluisiko sinun lapsesi vankilaan? Todennäköisesti”

11.3.2013 13.53

Lasse Leipola

Helsingissä on aloitettu tänään maanantaina mainoskampanja tekijänoikeuslain uudistusta ajavan kansalaisaloitteen edistämiseksi. Tammikuun lopulla alkanut nimien kerääminen käynnistyi ripeästi, mutta on sittemmin hyytynyt.

Kansalaisoikeuksia puolustavan Effi-järjestön maksamassa mainosjulisteessa on provosoiva teksti ”Kuuluisiko sinun lapsesi vankilaan? Todennäköisesti.”, jolla viitataan tutkimukseen, jonka mukaan jopa neljä viidestä yhdeksäsluokkalaisesta on ladannut laitonta sisältöä verkosta.

”Kyse on nykyisen tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeusrikoksesta, josta voi saada kaksi vuotta vankeutta. Se johtaa kohtuuttomiin korvauksiin ja rikosrekisterimerkintöihin ja mahdollistaa yliampuvat pakkokeinot, kuten kotietsinnät ja takavarikot, sekä nettiyhteyksien katkaisemiset”, sanoo Effin Ville Oksanen.

Mainoksen tavoitteena on saavuttaa sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole vielä jättäneet sähköistä kannatusilmoitusta jättäneet. Yhteensä allekirjoituksia on lähes 18 500. Eduskuntakäsittelyn saamiseksi allekirjoituksia tarvitaan heinäkuun puoliväliin mennessä 50 000.

”Aloitteen tarkoitus ei ole laillistaa piratismia vaan palauttaa ihmisten kunnioitus tekijänoikeusjärjestelmää kohtaan. Jos järjestelmä koetaan täysin kohtuuttomaksi se menettää legitimiteettinsä eivätkä ihmiset koe tarpeelliseksi noudattaa sitä”, sanoo Avoimen ministeriön Joonas Pekkanen.

Aloitetta tukee myös muun muassa vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

”Mietin asiaa aikani, koska tekijänoikeudet ovat melkoinen poliittinen miinakenttä. Jokaisesta kohdasta en ole välttämättä samaa mieltä, mutta aihe on niin tärkeä, että toivon aloitteen pääsevän eduskunnan käsittelyyn. Siksi tuen aloitetta”, Tynkkynen sanoo.




Viite