Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arja Alho läiskii Lipposta vasemmiston kriisistä

12.6.2009 12.55

Jukka Vahti

Entinen toinen valtiovarainministeri ja Sdp:n kansanedustaja Arja Alho lyttää tänään julkaistussa pamfletissaan entisen pääministerin ja puoluetoverinsa Paavo Lipposen johtamistyylin maan rakoon.

Kovan tuulen varoitus -pamfeltissaan Alho kertoo, että Lipponen jyräsi pääministerikausillaan oman, uusliberalistisen linjansa läpi Sdp:ssä ja hallituksessa muiden näkemyksistä piittaamatta.

"Paavo Lipponen lakkautti keskustelun. Hän tukahdutti ajatusten vaihdon hallituksen iltakoulussakin, mikä esti arvostelemasta vallitsevan kovan linjan virheitä. Kukaan ei uskaltanut esittää korjausehdotuksia", Alho kirjoittaa.

Alhon mukaan hallituksen ja sosiaalidemokraattisen hallitusryhmän yhteinen talouspoliittinen keskustelu kuihtui olemattomiin Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana. Alho määrittelee uusliberalismin lopullisen läpilyönnin hetkeksi helmikuun 1996, jolloin hallitus päätti laman jälkeisistä lisäsäästöistä.

Tavoitteena oli tuolloin Suomen talouden trimmaaminen kuntoon Euroopan raha- ja talousliittoon pääsemistä varten.

"Meidät oli peloteltu hengiltä markkinareaktioilla, aggressiivisen pääministerin leukapielien kiristymisellä ja sillä, että jos halusi viedä jonkin oman asian teenpäin, ei kannattanut puuttua talouspolitiikan linjaan ja ärsyttää murahtelevaa Paavo Lipposta", Alho kirjoittaa.

Alhon mukaan Sdp ja sateenkaarihallituksessa mukana ollut vasemmistoliitto kärsivät edelleen Lipposen kausien aikana tehdyistä ratkaisuisista. Alho ei syytä Sdp:n nykyistä puheenjohtajaa Jutta Urpilaista demareiden eurovaalitappiosta, eikä toivo puheenjohtajan vaihtamista.

Alhon mielestä puolueen puheenjohtaja pitäisi kuitenkin valita jäsenäänestyksellä, ja tällöin Urpilaista ei hänen arvionsa mukaan välttämättä olisi valittu.  




Viite