Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Digital Mapping System / Nasa

Merijäätä Kanadan pohjoispuolella.
Kohta sulaa? Arktisen merijään sulamiskausi lähestyy.Digital Mapping System / Nasa

Kohta sulaa? Arktisen merijään sulamiskausi lähestyy.

Arktinen jää sulaa vuosi vuodelta pidempään

1.4.2014 11.08

Lasse Leipola

Arktisen merijään sulamiskausi on pidentynyt viidellä päivällä vuosikymmenessä vuodesta 1979 lähtien. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan sekä lumi- ja jäätutkimuskeskus NSIDC:n yhteisen tutkimuksen mukaan jopa 1,2 metriä paksu jää ehtii sulaa kesän aikana.

Geophysical Research Letters -julkaisussa esiteltävän tutkimuksen mukaan sulamiskausi pitenee molemmista päistä, mutta erityisesti syksyn puolelta, eli jäätyminen alkaa yhä myöhemmin ja myöhemmin.

Koska jäätä ehtii sulaa kesän aikana yhä enemmän ja enemmän, korvautuu auringonlämpöä tehokkaasti heijastava valkoinen jää tummalla merivedellä, minkä vuoksi mereen sitoutuu aiempaa enemmän lämpöä. Tämä, paitsi sulattaa yhä enemmän jäätä, myös pitkittää jäätymisen alkamista syksyisin.

Tosin yksittäisen vuoden kohdalla säätila on edelleen tärkein jäätymisen alkuun vaikuttava tekijä.

”Trendi on, että jäätyminen alkaa myöhemmin, mutta emme pysty arvioimaan alkaa jäätyminen jonain tiettynä vuonna aikaisin vai myöhään. Jäätymisen alkamisessa on paljon vuosittaista vaihtelua, minkä vuoksi on teollisuuden on vaikea suunnitella toimintaansa”, NSIDC:n tutkija Julienne Stroeve sanoo Nasan sivuilla.

Arktinen merijää on aina pienimmillään syyskuussa ja seitsemän vuotta, joina syyskuun jää on ollut kaikkein pienimmillään, ovat olleet viimeiset seitsemän vuotta. Tutkijat ovat arvioineet, että tällä vuosisadalla koittaa kesä, jonka aikana arkinen merijää sulaa kokonaan.

ilmastonmuutos  arktis  jäätiköt  meret 




Viite