Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Astianpesukone, tuhon kone

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
luomutiskit kunniaan. Ei auta Suomi-neidon pyyteetön aherrus eikä vähäeleinen design – Zorbas 2011 tulee ja tanssaa lasit murskaksi!Juha Peurala

luomutiskit kunniaan. Ei auta Suomi-neidon pyyteetön aherrus eikä vähäeleinen design – Zorbas 2011 tulee ja tanssaa lasit murskaksi!

10.10.2011

Eno

Koneella tiskaaminen laseja särkemättä on taitolaji.

Nimimerkki ”Tiskirätti” kysyy: Särkeekö astianpesukone juomalaseja? Meillä on ollut astianpesukone pari vuotta ja huomasin, että miltei jokaisen juomalasin reunasta on lohjennut palasia. Harmikseni rikki on mennyt etenkin arvokkaampia laseja. Näin ei käynyt kun tiskasin käsin. Haurastaako tiskikone laseja?

Eno vastaa: Astianpesukone todellakin hajottaa laseja. Aina vika ei kuitenkaan ole masiinassa, vaan siinä lihan ja eksistentialistisen ahdistuksen liitossa, jota myös ihmiseksi tai kuluttajaksi kutsutaan.

Astianpesukone, joka ottaa veden putkista kylmänä ja lämmittää sen itse, rikkoo laseja lämminvesiliitäntäistä enemmän. Huuhteluvaiheessa kone poistaa lämpimän pesuveden ja suihkuttaa tilalle kylmää vesijohtovettä – joka varsinkin talvella voi olla todella kylmää. Poks – lasi hajoaa lämpöshokkiin.

Laseja särkyy myös, koska ne pääsevät liikkumaan ja hakkaamaan toisiaan vasten koneessa. Kannattaakin noudattaa koneen omia asetteluohjeita.

Kaikki lasit eivät sovellu konepesuun. Monissa arvolaseissa on mukana pesuohjeet ja niitä voi myös tarkastella valmistajan nettisivuilta. Erityisen herkkiä hajoamaan ovat paksuudeltaan vaihtelevat lasit.

Yksi varmahko tapa rikkoa laseja on pinota niitä astianpesukonelämpiminä. Lasi laajenee lämmetessään ja supistuu jäähtyessään – naps. Tämä temppu tappaa etenkin Iittalan Aino Aalto -laseja.

Tällainen monitaitoinen mieseläjä ei tietenkään tarvitse konetta särkemään lasejaan, se sujuu ihan käsipelillä. Jos arvolasien hajoaminen ottaa nuppiin, kannattaa suosiolla siirtyä 50 sentin halpahallilaseihin arkikäytössä ja säästää iittalat vierasvaraksi. Kunhan ei sitten kutsu minua kylään.





Viite