Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Aurinko.
Pilvistä suojaa? Otsonikerroksen uskotaan olevan ensi kesänä tavanomaista ohuempi.SXC

Pilvistä suojaa? Otsonikerroksen uskotaan olevan ensi kesänä tavanomaista ohuempi.

Aurinko porottaa ensi kesänä ohuemman otsonikerroksen läpi

15.3.2011 10.24

Sammeli Heikkinen

Otsonikerros on ohentunut heikoimpien vuosien tasolle pohjoisella pallonpuoliskolla, kertoo tuore eurooppalainen tutkimus.

Tämä johtuu poikkeuksellisen kylmistä ilmoista ilmakehän yläkerroksessa eli stratosfäärissä.

Kylmät ilmat taas saavat ilmakehässä olevat kloorifluoriyhdisteet hajottamaan otsonia normaalia nopeammin.

"On vielä vähän kiikun kaakun, että onko kato pahempi kuin vuosina 2000 tai 2005, se riippuu lähipäivien lämpötiloista", tutkimuksessa mukana ollut tutkimusprofessori Esko Kyrö Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Kloorifluoriyhdisteiden (CFC) eli freonin ja halonin päästöt on käytännössä saatu loppumaan vuoden 1989 Montrealin sopimuksen jälkeen. Ne kuitenkin hajoavat hyvin hitaasti.

"Otsonia tuhoavien aineiden määrät ovat vieläkin tarpeeksi korkeita. Ja kun olot ovat meteorologisesti sopivat, tuhoja tulee myös pohjoiselle pallonpuoliskolle."

Ennusteiden mukaan freonituhoista päästään lopullisesti eroon vuosisadan puolivälin jälkeen.

Ohentunut otsonikerros päästää läpi tavallista enemmän auringon UV-säteilyä. Ohentuma kuitenkin täyttyy Kyrön mukaan luultavasti ensi kuun aikana. Tämän vuoksi UV-arvot jäävät ohentuman allakin selvästi kesän arvojen alapuolelle. Tärkein UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttava tekijä kun on se, kuinka ylhäältä aurinko porottaa.

Otsonikadon täyttäminen ohentaa kuitenkin otsonikerrosta laajemmalta alueelta. Kesällä otsonia on normaalia vähemmän luultavasti Euroopan ja Venäjän yllä.

"Jos kesällä otsonikerros on kymmenen prosenttia ohuempi, UV-säteilyä pääsee läpi kymmenen prosenttia enemmän", Kyrö summaa.

ilmakehä  ympäristö  otsonikerros 




Viite