Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Asiat halki. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan perheiden on korkea aika oppia puhumaan raha-asioista.Mikael Ahlfors

Asiat halki. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan perheiden on korkea aika oppia puhumaan raha-asioista.

Avoeroille tulee oma laki

9.10.2009 8.17

Jukka Vahti

Oikeusministeriön valmistelema laki puuttuu avoparin omaisuudenjakoon riitaisissa eroissa. Avoliittojen purkamista koskeva laki on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi vielä ennen joulua.

Lailla ministeriö haluaa helpottaa omaisuuden jakamista, jos pitkä avoliitto päättyy riitaisesti, eikä pariskunta ole erikseen tehnyt sopimusta omaisuuden jaosta.

Lakiuudistusta on jo arvosteltu siitä, että sillä puututaan sellaisten pariskuntien elämään, jotka tietoisesti ovat jättäytyneet avioliittoa koskevan sääntelyn ulkopuolelle.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) mukaan lakiuudistuksen tavoitteena on kohtuuden varmistaminen riitaisissa avoeroissa.

"Ellei erossa päästä sopuun, kumpi tahansa osapuoli voisi hakea käräjäoikeudesta pesänselvittäjää. Jos selvittäjä ei löydä sopimuksia tai selviä todisteita siitä, mitä osapuolet omistavat, oletuksena olisi, että irtaimisto on yhteistä", Brax sanoo.

Esiin on noussut kysymys siitä, miten uusi lainsäädäntö kohtelee yhdessä asuvia ihmisiä, jotka eivät ole parisuhteessa.

Brax pitää pelkoa aiheettomana.

"Tässä vaaditaan yhteiseloa ja osapuolten yhteisymmärrystä siitä, että parisuhde on ollut olemassa. On ihan absurdi ajatus, että joku kommuunin jäsen hakee oikeudelta pesänselvittäjää ja väittää, että on ollut parisuhde", Brax sanoo.

Laki koskisi vähintään viisi vuotta kestäneitä avoliittoja sekä avoliittoja, joissa puolisoilla on vähintään yksi yhteinen tai yhteishuollossa oleva lapsi.

Braxin mukaan avoliittoihin ei jatkossakaan sotkeennuta lainsäädännöllä yhtään enempää kuin on välttämätöntä.
Hänen mielestään lakia vaativia ongelmatilanteita olisi vähemmän, jos raha-asioista puhuttaisiin perheissä nykyistä luontevammin.

"Ihmiset puhuvat nykyisin ratikassakin isoon ääneen seksikokemuksistaan, mutta raha on yhä tabu."

Omaisuuden kannalta ongelmalliseksi erotilanteeksi Brax mainitsee tilanteen, jossa pariskunnan mies on kymmenen vuoden yhteiselon aikana rakentanut huvilan naisen omistamalle tontille.

Avoliittoperheiden osuus väestöstä on kasvanut tasaisesti. Yli 21 prosenttia kaikista suomalaisista perheistä on avoliittoperheitä, ja lähes 40 prosentissa näistä perheistä on vähintään yksi lapsi.

Avoliitossa elää yli 600 000 suomalaista.




Viite