Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Dustin Steller

Vaipanvaihto.
Kertakäyttöinen ekoteko? Biohajoavana myytyä kertakäyttövaippaa ei saa hävittää biojätteissä.Istockphoto / Dustin Steller

Kertakäyttöinen ekoteko? Biohajoavana myytyä kertakäyttövaippaa ei saa hävittää biojätteissä.

Biovaipat päätyvät kaatopaikalle

16.10.2008 11.14

Noora Jussila

Biohajoavina myytyjen Nature Babycare -kertakäyttövaippojen lajitteleminen ja todelliset ympäristövaikutukset hämmentävät kuluttajia.

Ainakin pääkaupunkiseudulla vaipat pitää laittaa sekajätteeseen. YTV:n ympäristöasiantuntijan Minna Partin mukaan myös muualla Suomessa ohjeistus on samanlaista.

”Vaippoja myydään biohajoavina, mutta ne on valmistettu 60-prosenttisesti luonnonmateriaaleista. Hajoaako se loppu? Vaipoissa on melkein aina jotain vierasperäistä ainetta ja lisäksi monissa peppuvoiteissa on sinkkiä”, Partti sanoo.

Kompostointilaitoksen määräysten mukaan uloste- tai eriteperäisiä materiaaleja ei oteta kompostointiin. Vaippojen kompostoitavuudesta ei ole vielä kokemuksia.

Kotikompostiin vaippoja voi Partin mukaan huoletta laittaa. Hän tosin epäilee, että ne maatuvat hitaasti. Komposti saattaa siis täyttyä pian.

Hajoavien kertakäyttövaippojen lajittelusta on tullut YTV:lle kuluneen kuukauden aikana poikkeuksellisen paljon kyselyjä.

”Monet ovat pettyneitä, kun ovat ajatelleet tekevänsä ympäristöteon saamalla jätettä pois kaatopaikalta. Monet kyselevät, miksi näitä vaippoja edes tehdään”, Partti sanoo.

Partti pitää myönteisenä sitä, että vaipoissa on käytetty uusiutuvia luonnonvaroja uusiutumattomien sijaan. Vaipoissa on käytetty 60-prosenttisesti luonnomateriaaleja, kun taas johtavien brändien vaipoissa öljypohjaisten raaka-aineiden osuus on suurempi.

”Jätehuollon näkökulma on vain yksi ympäristönäkökulma. Kuluttajan ei kannata katsoa vain sitä, mihin tuote jätteenä päätyy. Kestovaippahan on paras ratkaisu.”

kierrätys  lapset 


Lisää aiheesta:



Viite