Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU päätti auttaa mehiläisiä Suomen jarruttelusta huolimatta

29.4.2013 15.43

Lasse Leipola

EU-maat eivät päässeet sopuun mehiläiskuolemien aiheuttajaksi epäiltyjen neonikotinoidien kieltämiseksi, joten komissio päätti saattaa oman ehdotuksensa voimaan. Kolmen neonikotinoidin, klotianidiinin, imidaklopridin ja tiametoksaamin, käyttö on kiellettyä kasvinsuojelussa 1. joulukuuta alkaen.

Suomi ei kannattanut kieltoa kokouksessa.

”Suomi pitää mehiläisiä erityisen tärkeinä koko maapallon ekosysteemeille ja kannatti periaatteessa komission ehdottamia rajoituksia. Suomi kuitenkin pidättäytyi tänään äänestyksestä, koska piti tärkeänä, että jäsenvaltioilla olisi ollut mahdollisuus arvioida omat valmistehyväksyntänsä”, maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa todetaan.

Komissio tarkistaa neonikotinoidien käyttöä koskevan päätöksensä perustelut ja mahdollisesti jäsenmaista tulleet uudet tutkimustiedot kahden vuoden kuluttua.

Juttua on päivitetty kello 16.43. Toisin kuin jutussa aluksi väitettiin jäsenmaat eivät päässeet sopuun kiellosta vaan ratkaisun teki komissio. Jutussa myös väitettiin, että Suomi olisi vastustanut kieltoa, mutta oikeasti Suomi pidättäytyi äänestämästä.

mehiläiset 




Viite