Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ec.europa.eu

Eurobarometri ilmastonmuutoksesta.
Pelottaako? Ilmastonmuutos on EU-kansalaisten kolmanneksi suurin huoli.ec.europa.eu

Pelottaako? Ilmastonmuutos on EU-kansalaisten kolmanneksi suurin huoli.

Eurooppalaiset uskovat vakaasti ilmastotoimien tuovan työpaikkoja

3.3.2014 15.06

Lasse Leipola

Peräti 80 prosenttia EU-kansalaisista uskoo, että ilmastonmuutosta vastustamalla ja energiankäyttöä tehostamalla voidaan tukea taloutta ja työllisyyttä. Asiaa selvittäneen eurobarometrin mukaan kaikkein eniten vihreään talouteen luotetaan Ruotsissa sekä talouskriisin pahiten koettelemissa maissa, kuten Espanjassa ja Kreikassa.

Suomen ja Ruotsin välillä onkin asiassa aikamoinen kuilu, sillä Suomessa väitteen kanssa täysin samaa mieltä on vain 21 prosenttia vastaajista, kun Ruotsissa osuus on 50 prosenttia.

Asenne-ero maiden välillä näkyy myös vastauksissa kysymykseen siitä, kuinka vakavana ongelmana ilmastonmuutosta pidetään. Ruotsissa 39 prosenttia vastaajista nosti sen kaikista vakavimmaksi ongelmaksi, kun Suomessa vastaava osuus oli vain 23 prosenttia.

Tutkimuksen perusteella 69 prosenttia kaikista eurooppalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavana ongelmana, jota suurempia ovat maailmassa vain köyhyys ja talouden tilanne. Peräti joka toinen vastaaja kertoi myös tehneensä viimeisen kuuden kuukauden aikana jotain ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, onko fossiilisten polttoaineiden tuonnin vähentämisestä taloudellista hyötyä Euroopalle. Täysin samaa mieltä oli 26 prosenttia kaikista vastaajista ja 13 prosenttia suomalaisista.




Viite