Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Posiva

Onkalo havainnekuvassa.
Onkalo. Olkiluodon ydinjäteluola maksaa jopa 3,5 miljardia euroa ja on edelläkävijä koko maailmassa.Posiva

Onkalo. Olkiluodon ydinjäteluola maksaa jopa 3,5 miljardia euroa ja on edelläkävijä koko maailmassa.

Fennovoiman jäte ei kelpaa Posivalle, vaikka OL4 kaatuu

2.10.2014 13.29

Juha Honkonen

Olkiluodon neljännen ydinreaktorin lupakäsittely ei saanut hallitukselta jatkoaikaa, joten suunnitteilla olevaan Posivan ydinjäteluolaan mahtuisivat Fennovoimankin ydinjätteet. Posiva kuitenkin paljastaa Vihreälle Langalle, ettei yhtiö edelleenkään suostu vastaanottamaan Fennovoiman jätteitä Olkiluodon onkaloonsa.

”Posivan loppusijoituslaitos on tarkoitettu vain omistajiensa (TVO ja Fortum) käytetyn polttoaineen loppusijoitusta varten ja tilat varattu tähän tarkoitukseen”, vt. viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma sanoo.

Posiva on aiemmin perustellut kieltäytymistään sillä, että luolaan mahtuvat vain Loviisa 1–2:n sekä Olkiluoto 1–4:n jätteet. Nyt todennäköisesti kaatuva OL4 olisi ollut suurempi kuin Fennovoiman voimala. Fennovoiman jätteet mahtuisivat siis Olkiluodon luolaan.

Posiva haluaa siis jättää onkaloon tilaa. OL4:lle saatetaan hakea uutta lupaa joidenkin vuosien kuluttua, kun OL3 viimein valmistuu. Myös Fortum saattaa hakea uudestaan lupaa Loviisa 3 -voimalalle.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi viime vuonna, että tarvittaessa hallitus on valmis pakottamaan Posivan yhteistyöhön Fennovoiman kanssa loppusijoituksessa.

Selvitysten mukaan Olkiluotoon mahtuu 12 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta. Posiva suostuu tekemään yhteistyötä Fennovoiman kanssa jossain muualla kuin Olkiluodossa.

”Loppusijoitus voidaan toteuttaa turvallisesti muuallakin Suomessa. Posivan hankkima kokemus ja osaaminen ovat käytettävissä uudessa loppusijoitushankkeessa Suomessa Posivan resurssien rajoissa, kaupallisin ehdoin ja edellytyksin”, Kuisma sanoo.

Uusi luola tulisi Fennovoimalle kuitenkin erittäin kalliiksi. Olkiluodon onkalo maksaa Fortumille ja TVO:lle jopa 3,5 miljardia euroa. Fennovoiman on esitettävä ydinjätehuoltonsa ratkaisut rakentamislupahakemuksensa yhteydessä eli ensi kesään mennessä.

Maailmalla odottaa 300 000 tonnia ydinjätettä loppusijoitusta. Suomi on ensimmäisten joukossa loppusijoittamassa jätteitään. Olkiluodon luolan on määrä olla valmis 2022.

ydinjäte 




Viite