Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fortum ja Iiro Törmä

Sähkön hintakehitys.
Klikkaa kuva suuremmaksi.Fortum ja Iiro Törmä

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Fennovoiman sähköstä tulossa liian kallista? Ydinvoima karkottaa sijoittajia

10.4.2014 12.34

Juha Honkonen

Vihreän Langan haastattelema energiatalouden analyytikko ei pidä varsinkaan Fennovoiman tuottamaa ydinvoimaa houkuttelevana sijoituskohteena.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen kertoi viime viikolla, että uusien sijoittajien löytäminen on ollut vaikeaa. Asiantuntijan mukaan vaikeus johtuu siitä, että investoinnin tuotto-odotus ei ole houkuttelevalla tasolla.

”Kriittisin tekijä on ennakoitu sähkön hinta ja toisaalta Fennovoiman kokonaistuotantokustannukset. Sähkön hintaan vaikuttaa merkittävästi teollisuuden energiantarve, jota leikkaa alan rakennemuutos eli käytännössä perustuotannon siirtyminen pois Suomesta”, kertoo nimettömänä pysyttelevä, energiaa tarkasti seuraava analyysiyhtiön analyytikko.

Jos Fennovoiman lupaama, ylioptimistiseksi kuvailtu sähkön hinta pitää paikkansa, on se silti selvästi enemmän kuin markkinahinta nyt. Lupaus on 50 euroa megawattitunnilta mutta pörssihinta lähes 20 euroa vähemmän.

”Varmasti monilla sijoittajilla on huoli siitä, minkälaisen tuoton investoinnilleen pitkällä tähtäimellä saavat”, analyytikko toteaa.

”Toki joukossa voi olla myös niitä, jotka eivät periaatteesta halua olla mukana ydinvoimahankkeessa.”

Sähkön hinnan lisäksi hän näkee potentiaalisena uhkana laitoksen kustannusarviossa pysymisen. Fennovoiman lupaus on 4–6 miljardia euroa, mutta rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -reaktorin hinta nousee ainakin 8,5 miljardiin. Toki voimalat ovat eri kokoiset ja niillä on eri valmistajat.

”Nykytietojen perusteella pidän positiivista yllätystä epätodennäköisenä, joten riskiprofiili ei kuulosta erityisen houkuttelevalta”, analyytikko sanoo.

Fennovoimalta puuttuu yli miljardi euroa, ja lähes viidennes osakkeista etsii kotia. Suomalaiset omistavat yhtiöstä nyt alle puolet. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan suomalaisenemmistön pitäisi kuitenkin olla ”vahva”.

Yhtiöllä on kiire, sillä valtioneuvoston on määrä päättää uuden periaateluvan viemisestä eduskuntaan jo kesällä. Venäläinen laitostoimittaja Rosatom on lupautunut ostamaan puuttuvan osuuden. Analyytikon mielestä myös Rosatomin omistusosuuden nouseminen lähelle puolta kertoisi siitä, etteivät sijoittajat pidä hanketta taloudellisesti houkuttelevana.

Hänen mukaansa energia-alalla ylivoimaisesti suurin mielenkiinto kohdistuu maakaasuun (lng).

”Uskon, että Yhdysvalloissa tällä hetkellä vallitseva lng-buumi on vasta alkua. Uskon maakaasun olevan suurin kasvualue lähitulevaisuudessa, mutta tarvittavan infrastruktuurin rakentaminen vaatii aikaa.”

Energiateollisuus ry:stä kerrotaan, että ydinvoima kehittyy eri alueilla hyvin eri tavalla. Erityisesti Kiinassa ja Venäjällä investoidaan paljon uuteen ydinvoimaan.

”Ydinvoiman suhteellinen osuus maailman sähköntuotannosta laskee hitaasti, koska muu tuotanto, erityisesti fossiilipolttoaineisiin perustuva sähköntuotanto kasvaa niin vauhdikkaasti. IEA ennakoi ydinvoiman tuotannon kasvavan 30–50 prosenttia 2030-luvulle. Nyt sen osuus on 11 prosenttia maailman sähköstä”, kertoo sähköntuotannon johtaja Jukka Leskelä.


Lisää aiheesta:



Viite