Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Geenimuuntelu houkuttelee kuivuuden piinaamassa Britanniassa

22.2.2012 10.52

Lasse Leipola

Maanviljelijöiden ja kotitalouksien vedenkäyttöä saatetaan joutua rajoittamaan Britanniassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan pohjaveden taso on monilla alueilla laskenut alimmilleen yli 35 vuoteen.

Vesiyhtiöt ovat joutuneet hakemaan lupia uusien vesilähteiden käyttöönottoon sekä jopa vedenkäytön rajoittamiseen. Jos kuivuus jatkuu, se saattaa vahingoittaa vehnäntuotantoa ja nostaa siten ruuan hintaa.

Kyseessä on jo toinen peräkkäinen tavanomaista kuivempi talvi.

”Kaksi hyvin kuivaa talvea – tämä voi olla uusi normi. Mitä jos tämä on ilmastonmuutoksen seuraus ja täysin tavallista tulevaisuudessa?”, sanoi ympäristöministeri Caroline Spelman Guardianin mukaan.

Hänen mukaansa brittien on otettava mallia muun muassa Australiasta paremmin kuivuutta kestävien lajikkeiden kehittämiseksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi geenimuunneltua riisiä.

”Tämä teknologia, vastuullisesti käytettynä, voi olla yksi työkaluista ruokaturvan parantamiseksi”, Spelman sanoi puhuessaan maanviljelijöiden vuosikokouksessa eilen tiistaina.

Viljelijäliiton puheenjohtaja Peter Kendall kertoi olevansa huolissaan siitä, että geenimuunneltuja lajikkeita ei kehitetä Euroopassa samalla tahdilla kuin Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Geenimanipuloitujen lajikkeiden viljely on kielletty Euroopan unioinissa.

Kendallin mukaan pelkkä viljelykäytäntöjen muuttaminen ei riitä pitämään satoja ennallaan.

”Niin varmasti kuin yö seuraa päivää, sateettomuus nostaa ruuan hintaa.”

Sateet ovat jakautuneet Britanniassa tänä talvena hyvin epätasaisesti, sillä esimerkiksi Skotlannissa on satanut enemmän kuin kertaakaan satavuotisen mittaushistorian aikana.

ilmastonmuutos  vesi  sää  kuivuus 




Viite