Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Mepit. Heidi Hautala ja Satu Hassi uskovat eurovaalien äänestystuloksen tuovan vihreille enemmän vastuuta sosiaalisten arvojen ajamisessa. Mikael Ahlfors

Mepit. Heidi Hautala ja Satu Hassi uskovat eurovaalien äänestystuloksen tuovan vihreille enemmän vastuuta sosiaalisten arvojen ajamisessa.

Hautala ja Hassi ottavat harteilleen vasemmiston tehtäviä

8.6.2009 10.05

Noora Jussila

Vastavalittujen vihreiden meppien mielestä vihreiden tulee europarlamentissa ottaa yhä enemmän vasemmiston ja sosiaalidemokraattien tehtäviä.

Vihreät kasvattivat paikkamääräänsä 43:stä 51:een. Samalla europarlamentin sosiaalidemokraattien ryhmän PES:in ja vasemmistoryhmittymä GUE/NGL:n paikkamäärät romahtivat. Lopulliset luvut eivät ole vielä selvillä.

"On iso juttu, että Euroopassa oli näin selvä vihreä aalto", Heidi Hautala sanoo.

Hautalan mielestä tulos tuo paljon vastuuta, varsinkin kun samalla vasemmisto on menettänyt kannatustaan.

"Olen jo monta vuotta ajatellut, että tässä käy niin, että vihreät ottaa yhä enemmän sosiaalidemokraattien paikkaa yhteiskunnassa. Pystymme yhdistämään uudet ilmasto- ja ympäristökysymykset oikeudenmukaisuuskysymyksiin, mikä on ollut vasemmiston ja sosiaalidemokraattien tehtävä", Hautala sanoo.

Hänen mukaansa vihreille tulee paljon vastuuta, eikä tehtävä ole helppo. Samaan aikaan markkinavetoista politiikkaa edistävät konservatiivit saavat europarlamentissa vahvemman aseman.

"Saa nähdä millaista ympäristö-, kuluttaja- ja työsuojelupolitiikkaa tämä kaikki merkitsee. Vihreiden täytyy olla voimakkaasti puolustamassa sosiaalisia arvoja", Hautala jatkaa.

Satu Hassin mielestä paikkamäärän nousu nostaa vihreiden merkitystä europarlamentissa huomattavasti.

"Ympäri Eurooppaa ihmiset ovat siirtämässä vasemmistolta vihreille luottamusta myös oikeudenmukaisuuden ajamisessa", Hassi sanoo.

"Tulos ei johdu vain siitä, että ilmasto on pinnalla ihmisten huolenaiheena. Uskon, että kysymys on myös siitä, että työelämän asioissa vihreät on nostaneet esille uusia ongelmia, kuten pätkätyöläisten asioita. Isot vanhat puoleet muuttavat retoriikkaansa, mutta eivät välttämättä sitä miten toimivat", hän jatkaa.

Eilisilta oli täydellistä draamaa vihreiden kannattajille. Ennakkoäänten julkistuksen jälkeen ennusteet lupasivat vihreille vain yhtä paikkaa, ja loppua kohden johdossa ollut Hassi tipahti vielä valintaviivan alle.

"Siinä vaiheessa vihreiden kannatusprosentti oli noussut niin hyvää vauhtia, että olin varma, että vihreille tulee kaksi paikkaa. Ei se ollut oikeasti pelottava hetki. Kieltäydyin tosin ottamasta onnitteluja vastaan siihen asti, kunnes kaksi paikkaa olivat varmat", Hassi sanoo.

"En olisi halunnut olla ainoa suomalainen vihreä Brysselissä. Pelasin vähän uhkapeliä, mutta kaikki meni ihan suunnitelman mukaan. Meillä oli mahtavan hyvä lista, mutta mielestäni oli sevää, että Satu Hassin työ ansaitsee jatkoa", Hautala sanoo.

Hautalan sai lopulta vain parituhatta ääntä enemmän kuin Hassi.

Molempien meppien ykköstavoitteena on Kööpenhaminan ilmastokokouksen edistäminen.

Hassi toivoo saavansa jatkaa vihreiden ympäristövaliokuntaryhmän vetäjänä. Hautala haluaa lisäksi panostaa avoimuuden parantamiseen.

"Siinä on tehtävää, kun komissio yrittää koko ajan heikentää avoimuutta", Hautala sanoo.

Vihreä Lanka seurasi vihreiden vaalivalvojaisia eilen DTM:ssä. Lue Langan vaalivalvojaisblogi täältä.




Viite