Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Katu auki.
Uusi uljaampi Stadi. Helsingin Energia haluaa laittaa pääkaupungin energiantuotannon uusiksi.Mikael Ahlfors

Uusi uljaampi Stadi. Helsingin Energia haluaa laittaa pääkaupungin energiantuotannon uusiksi.

Helsingin Energia haluaa panna hiilihanat kiinni

13.1.2010 10.37

Noora Jussila

Helsingin Energiassa käsiteltiin eilen tuoretta kolmen miljardin euron investointisuunnitelmaa, jolla liikelaitos hakee puhtaampia keinoja tuottaa energiaa.

"Olimme johtokunnassa myönteisesti yllättyneitä siitä, että päästöjä vähennetään oikeasti, eikä etsitä vähennysmahdollisuuksia päästökaupasta", sanoo johtokunnan jäsen Piia Häkkinen (vihr).

Suunnitelman toteutuessa Helsingin Energian päästöt laskevat 98 prosenttia vuonna 2030 vuoden 1990 tasoon verrattuna, kertoo Helsingin Sanomat.

Suunnitelman ensimmäisessä vaiheessa Helsingin Energia muokkaa Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimaloita niin, että 40 prosenttia niiden polttoaineesta voi olla biomassaa, eli käytännössä puusta kaasuttamalla saatua biohiiltä.

Tavoitteena on sulkea Hanasaaren kivihiilivoimala vuoteen 2025 mennessä ja rakentaa Vuosaareen uusi monipolttoainevoimala.

Helsingin Energia aikoo myös investoida hiilidioksidin talteenottoon Vuosaareen tulevan voimalan ja Salmisaaren voimalan yhteydessä.

"Talouspuolella silmiin osuu ensimmäisenä se, että kun päästöjä on saatu jo vähennettyä, niin päälle tehdään vuonna 2028 massiivinen investointi hiilen talteenottoon, joka romahduttaa talouden. Ihmisten huomio saattaa myös kiinnittyä siihen, että juuri päästöjen vähentäminen romahduttaa talouden", Häkkinen sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan uudet investoinnit nostavat kaukolämmön hintaa jopa 50 prosenttia.

Helsingin Energian johtokunta käsittelee investointisuunnitelmaa viikon päästä kokouksessaan. Tavoitteena on, että Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee investointisuunnitelman ja tekee siitä päätöksen kevään aikana.

Investointisuunnitelman taustalla on Helsingin kaupunginvaltuuston toisaavuotinen päätös, jonka mukaan Helsingin Energian hiilidioksidipäästöjä leikataan 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja energiasta 20 prosenttia tuotetaan tuolloin uusiutuvilla energianlähteillä. Uusiutuvien osuus on tällä hetkellä kuusi prosenttia.


Lisää aiheesta:



Viite