Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hiilestä tulossa maailman suosituin energialähde

18.12.2012 12.56

Lasse Leipola

Kivihiilen osuus maailman energiatuotannosta kasvaa, arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA. Sen mukaan nykyinen kehitys nostaa hiilen maailman käytetyimmäksi energialähteeksi tulevien kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä käytetyin energialähde on öljy.

”Kiitos runsaiden varantojen ja nousevien markkinoiden tyydyttämättömän kysynnän, hiilellä katettiin lähes puolet 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen uudesta energiatarpeesta”, johtaja Maria van der Hoeven sanoo järjestön tiedotteessa.

Vuoteen 2017 mennessä hiilen käytön arvioidaan nousevan 1,2 miljardia tonnia, joka on yhtä paljon kuin Venäjän ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettu nykykulutus.

Järjestön mukaan päästöjen aiheuttaminen on niin edullista, että ainoa tekijä, joka voi syödä hiilen markkinaosuutta, on maakaasun hinnan laskeminen. Yhdysvalloissa näin on jo käynyt ja maan päästöt ovatkin pudonneet huomattavasti.

Hiilidioksidin talteenoton (CCS) suhteen raportti on hyvin pessimistinen.

”CCS-teknologia ei etene odotetusti, mikä tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöt tulevat kasvamaan huomattavasti”, van der Hoeven sanoo.




Viite