Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

HS: Windfall-veron kohtalo auki minihallitusneuvotteluissa

19.6.2014 15.12

Jukka Vahti

Ydinvoimasta ei ole Helsingin Sanomien mukaan tulossa uusia linjauksia minihallitusneuvotteluista. Voimassa olevan hallitusohjelman mukaan uusia ydinvoimalupia ei tällä vaalikaudella myönnetä.

Sen sijaan jo kertaalleen päätetyn ja vihreiden ajaman windfall-veron kohtalosta ei vielä ole lopullista varmuutta.

Neuvottelut kestosta ei torstaina iltapäivällä ollut varmuutta, mutta useat eri lähteet arvioivat, että neuvottelut todennäköisesti venyvät juhannuksen yli.

Neuvotteluissa kitkaa on aiheuttanut erityisesti niin sanottu kasvu- ja työllisyyspaketti, jonka painotuksista ja mittaluokasta on erimielisyyttä erityisesti päähallituspuolueiden kokoomuksen ja sdp:n välillä.

Yksi kinaa aiheuttavista asioista ovat kokoomuksen kasvupakettiin ehdottamat veronalennukset, joita sdp vastustaa.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö arvioi neuvottelujen edenneen tavalliseen tapaan. Pääministeriehdokas Alexander Stubbin (kok) alunperin asettamaa kahden päivän aikataulua HS:n haastattelema Niinistö piti aluneperinkin optimistisena.

Sekä Niinistö että vihreiden toinen neuvottelija, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja juhannuksen jälkeen.

"Meille ovat tärkeitä panostukset kestäviin raideinvestointeihin, uusiutuvaan energiaan, koulutukseen ja se, että työelämässä itsensä työllistävien asemaa parannetaan", Niinistä sanoi HS:lle.

Käytännössä neuvottelujen kesto riippunee pitkälti siitä, kuinka yksityiskohtaisia ratkaisuja nyt halutaan saada valmiiksi ja kuinka paljon asioita siirretään syksyn budjettiriihen päätettäväksi. 




Viite