Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila

Heidi Hautala
Kaksi roolia. Vihreä europarlamentaarikko Heidi Hautala toivoo sekä EU:lta että Nesteeltä lisää toimia palmuöljyntuotannon kestävyyden varmistamiseksi. Tiina Jutila

Kaksi roolia. Vihreä europarlamentaarikko Heidi Hautala toivoo sekä EU:lta että Nesteeltä lisää toimia palmuöljyntuotannon kestävyyden varmistamiseksi.


Hyväksytkö palmuöljyn, Heidi Hautala?

14.6.2010 9.18

Elina Grundström

Heidi Hautala on Neste Oilin hallintoneuvoston puheenjohtajana palmuöljykeskustelun polttopisteessä.

Hyväksytkö palmuöljyn käytön biopolttoaineena? Tietyillä edellytyksillä kyllä, samalla kun etsitään kestävämpiä vaihtoehtoja. Palmuöljyä ei voi kieltää kategorisesti. Silloin ei myöskään voisi hyväksyä sen käyttöä ravintona: jokainen tutkikoon keksipakettinsa tuoteselostetta. Hyväksyttävyys riippuu tuotantotavoista ja tuotantomaasta.

Voiko palmuöljyä ostaa Indonesiasta? Indonesia on ongelmallisempi maa kuin Malesia, sillä se on korruptoituneempi ja hallinnoltaan heikompi.

Oletko rauhallisella mielellä siitä, että kaikki Nesteen palmuöljy on vastuullisesti tuotettua? En ole rauhallisella mielellä niin kauan kuin IOI:n tapaus on selvittämättä. Perinteisen öljy-yhtiön ei ole helppoa siirtyä uusiutuvan energian käyttäjäksi. Ajoin siksi jo edellisen toimitusjohtajan aikana sitä, että yhtiö perustaisi uusiutuville raaka-aineille monialaisen tieteellisen neuvonantajaelimen. IOI:n tapaus osoitti, että sille on tarvetta.

Hollantilaisen Milieudefensie-järjestön maaliskuisen tutkimuksen mukaan Neste Oilin käyttämä IOI-yhtiö on tuhonnut sademetsiä Borneolla. Vaadit silloin Neste Oilin johdolta selvitystä asiasta. Miten aiot toimia jatkossa? Näyttää siltä, että Neste Oil aikoo tyytyä IOI:n selitykseen, ja tämä sana vastaan sana -tilanne jää ratkaisematta. Olen pettynyt ja vaadin yhä, että Neste Oil teettää riippumattoman selvityksen asiasta. Se olisi myös hyvä mahdollisuus tieteellisen asiantuntijaelimen perustamiseen. Yhtiö saisi nyt olla päättäväisempi ja avoimempi. Olisin odottanut uudelta toimitusjohtajalta Matti Lievoselta enemmän. Hänhän on aiemmin työskennellyt UPM-Kymmenessä, jolla on ollut samantapaisia ongelmia Indonesiassa.

Varmistaako RSPO-järjestelmä palmuöljyn kestävyyden? On osoittautunut, että se ei nykyisellään ole vahvalla pohjalla. RSPO:ssa pitäisi lisätä ympäristöjärjestöjen ja paikallisten asukkaiden valvontamahdollisuuksia. Lisäksi tarvitaan valtioiden ja EU:n toimia.

Oletko koskaan harkinnut, että luopuisit paikastasi Neste Oilin hallintoneuvostossa? En vastaa tähän nyt.

 


Lisää aiheesta:



Viite