Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Juhani Haapasaari.
Kuka maksaa? Juhani Haapasaari varoittaa, että yhteiskunta joutuu maksamaan pätkätöistä aiheutuvan laskun.Emilia Pippola

Kuka maksaa? Juhani Haapasaari varoittaa, että yhteiskunta joutuu maksamaan pätkätöistä aiheutuvan laskun.

Ilmailualan unionin pomo: Pätkätyö tulee kalliiksi yhteiskunnalle

8.12.2009 10.30

Laura J. Rantanen

Ilmailualan unionin IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari haluaisi siirtää ammattiliittonsa ja vuokratyöfirma Baronan välisen kiistan koko yhteiskunnan tasolle.

Se tarkoittaisi yhteiskunnallista keskustelua vuokratyön eduista ja haitoista kansantaloudelle.

"On kestämätöntä pitää Finnairia tuollaisessa kurimuksessa. Milloin ei lennetä, ja milloin ei laukut liiku. Sehän loppuu kaikilta työt tätä vauhtia. Jos asian ottaisi ulos tältä tasolta, olisi parempi", Haapasaari sanoo.

Kansantaloustieteilijän koulutuksen saaneen Haapasaaren mukaan vuokratyövoiman lisääntyvä käyttö ei kasvata kansantalouden kakkua.

"Työmarkkinoiden jakautuminen on kestämätöntä myös taloudellisesti. Kun töitä pätkitään, työttömät välit tulevat yhteiskunnan maksettaviksi erilaisina toimeentulotukina – puhumattakaan siitä, mitä se ihmiselle henkisesti merkitsee."

Japanissa hallitus suunnittelee kieltävänsä yrityksiltä pätkätöiden teettämisen. Lakimuutoksella halutaan parantaa työllisyyttä ja vähentää Japanin työmarkkinoiden kahtiajakoa.

"Jos todetaan, että pätkätyöt eivät hyödytä yhteiskuntaa, niitä täytyy säädellä", Haapasaari toteaa.

IAU:n työtaistelu alkoi siitä, kun Finnair ulkoisti matkalaukkujen käsittelyn Baronalle.

IAU:n työehtosopimuksessa työntekijät saavat kokemuslisää, moniosaamislisää ja henkilökohtaista palkanosaa keskimäärin 28 prosenttia palkasta. Enimmillään osuus voi olla 39 prosenttia.

"Tässä on aika selvä syy siihen, miksi Baronalla on niin kiire päästä pitämään yt-neuvotteluja. Se haluaa panna vanhemmasta päästä väkeä pois ja ottaa kiertoon uutta reservityövoimaa, joka ei saa näitä lisiä. Näin ne aikovat ottaa katteensa."

IAU:n hallitus päättää tänään kokouksessaan jatkotoimista.

työelämä 




Viite