Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Llauren/Flickr

Liikenne.
AUTOILU KURIIN. Liikenne on pahimpia typpioksidipäästöjen lähteitä. Llauren/Flickr

AUTOILU KURIIN. Liikenne on pahimpia typpioksidipäästöjen lähteitä.

Ilmastonmuutos kiihdyttää terveydelle vaarallisen otsonin muodostumista

6.5.2014 10.29

Minna Suihkonen

Terveydelle vaarallisen alailmakehän otsonin määrä nousee Yhdysvalloissa kesäisin jopa 70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, kertoo National Center fo Atmospheric Research (NCAR) -tutkimuslaitoksen tuore tutkimus.

Otsonin määrän kasvu johtuu ilmastonmuutoksesta. Tutkimuksesta uutisoi Environment News Service (ENS).

”Ilmastonmuutos ei merkitse vain ilmaston lämpenemistä, vaan se merkitsee myös riskiä kesäajan saasteiden lisääntymisestä ja siitä seuraavista terveysvaikutuksista”, sanoo NCAR:n tutkija Gabriele Pfister ENS:n uutisessa.

Yläilmakehässä otsoni suojaa maapalloa auringon ultraviolettisäteiltä, mutta alailmakehässä se aiheuttaa terveysongelmia, kuten astmaa, keuhkoputkentulehdusta ja keuhkolaajentumaa sekä kasvattaa kuolleisuutta.

NCAR:n tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että typpioksidipäästöjen radikaali vähentäminen hillitsee alailmakehän otsonin muodostumista, vaikka ilmasto lämpenisikin.

Otsonia muodostuu alailmakehässä typen oksidien ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden reagoidessa auringon säteilyn vaikutuksesta.

Myös Euroopassa on tutkittu otsonin terveysvaikutuksia.

Vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan alailmakehän otsoni voi aiheuttaa Etelä- ja Keski-Euroopassa kuolemien lisääntymistä 10–14 prosentilla seuraavan 50 vuoden aikana. Pohjois-Euroopassa kuolemien määrä saattaa kuitenkin jopa laskea.

ilmastonmuutos  terveys 




Viite