Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Putkea ja sassiin. Nord Streamin Sebastian Sassin mukaan putki jäänee käytön jälkeen merenpohjaan.

Putkea ja sassiin. Nord Streamin Sebastian Sassin mukaan putki jäänee käytön jälkeen merenpohjaan.

Itämeren kaasuputkesta tulee meriromua

9.10.2009 14.34

Hanna Eriksson

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream ottaa loppukirin yli kolmen vuoden lupaprosessin päätteeksi. Yhtiö aikoo aloittaa miinanraivauksen Suomenlahdella jo tämän vuoden lopulla.

Nord Stream on myös varannut kevääksi käyttöönsä sveitsiläisen Allseas-yhtiön aluksen, jolla putki voidaan laskea Suomenlahteen siten, etteivät aluksen ankkurit pöllytä pohjan ympäristömyrkkyjä.

Putki lasketaan pohjaan pätkissä, mutta miten se sieltä lopuksi nostetaan?

Suomen tuottajavastuulain mukaan valmistajien ja maahantuojien on huolehdittava tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistetaan käytöstä.

Nord Streamin yhteiskuntasuhteiden johtaja Sebastian Sass, kuka siivoaa jäljet 50 vuoden kuluttua, kun kaasu ei enää putkessa suhise?

"Meillä ei ole siihen vielä tarkkaa suunnitelmaa. Nostaminen on kuitenkin teknisesti mahdollista. Jos 50 vuoden kuluttua laki määrää purkamaan putken merenpohjasta jotain tiettyä tekniikkaa käyttäen, me puramme sen määrätyllä tavalla."

Sass kuitenkin uskoo, ettei putkea kannata enää merestä nostaa, kun se kerran on sinne tömäytetty. Miinojen ja hylkyjen sekaan Itämereen on siis luvassa lisää metalliromua.

"Oletan, että putken poistaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin sen paikalleen jättäminen. Putki painautuu osittain pohjamutiin, ja sen nostaminen vain pöllyttäisi merenpohjaa."




Viite