Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Päästöt
Jotain rajaa. Ympäristöjärjestöt haluavat päästöille globaalin hiilibudjetin. Istockphoto

Jotain rajaa. Ympäristöjärjestöt haluavat päästöille globaalin hiilibudjetin.

Järjestöt rustasivat oman ilmastosopimuksen

9.6.2009 8.48

Noora Jussila

Ympäristöjärjestöjen asiantuntijat julkaisivat eilen esityksensä Kööpenhaminan ilmastosopimukseksi.

Copenhagen Climate Treaty -luonnos julkistettiin parhaillaan käynnissä olevan Bonnin ilmastokokouksen oheistapahtumassa. Järjestöt luovuttivat luonnoksen ilmastosopimuksen pääsihteerille Yvo De Boerille.

"Kööpenhaminan ilmastokokoukseen on enää kuusi kuukautta aikaa, mutta neuvottelut junnaavat paikallaan. Eri osapuolet ovat esittäneet omia näkemyksiään, mutta mitään kokonaisvaltaista näkemystä hallitusten kesken ei ole syntynyt", sanoo Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.

"Me halusimme vauhdittaa neuvotteluita osoittamalla, miten palaset saadaan loksahtamaan yhteen tehokkaaksi, reiluksi ja toimivaksi sopimukseksi."

Luonnoksen pääelementit ovat päästöjen kunnianhimoinen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, metsien suojelu, uuden teknologian kehittäminen ja käyttöönotto sekä teollisuusmaiden tuki kehitysmaille.

Luonnoksessa kasvihuonekaasupäästöille asetetaan maailmanlaajuinen katto, hiilibudjetti, josta johdetaan päästövelvoitteet ja -toimet teollisuus- ja kehitysmaille.

Nopeasti kehittyvät maat, kuten Kiina, Intia ja Brasilia velvoitettaisiin laatimaan pitkän aikavälin toimintasuunnitelmat, joilla niiden päästöt pysyvät päästöbudjetissa.

Luonnos sisältää myös puiteohjelman, joka sisältää avustuksia, vakuutuksen ja korvauksia maille, joihin ilmastonmuutos iskee pahimmin.

"Maapallon köyhimpien ja haavoittuvaisimpien auttaminen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa on äärimmäisen tärkeää. Ilman vahvaa sopimusta Kööpenhaminassa altistamme monia alueita raaka-aineiden niukkuuden aiheuttamille sodille, ilmastopakolaisuudelle ja luonnonkatastrofeille jo lähitulevaisuudessa", sanoi Wael Hmaidan IndyActista.




Viite