Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jyri Jaakkolan murhasta epäilty tuomittiin toisesta murhasta

21.8.2014 13.45

Hanna Eriksson

Jyri Jaakkolan murhasta epäilty Rufino Juárez Hernández on tuomittu toisesta murhasta yli 13 vuoden vankeuteen Meksikon Oaxacassa, kertoo Nss Oaxaca -sivusto.

Juarez murhasi kyseisen uhrinsa vuonna 2010. Oikeus totesi Juárez Hernándezin olleen tuolloin puolisotilaallisten Ubisort-joukkojen johtaja.

Myös suomalainen kansalaisaktivisti Jyri Jaakkola ja hänen seurassaan ollut Bety Cariño surmattiin Oaxacan osavaltiossa, kun he olivat huhtikuussa 2010 matkalla piiritettyyn San Juan Copalan kylään. He olivat humanitaarisessa saattuessa viemässä apua kylään, kun aseistettu joukko avasi tulen saattuetta kohti. Ubisort-joukkojen tiedettiin piirittäneen tuolloin kylää.

Juárez Hernández on ollut pidätettynä muista rikoksista 2011 lähtien ja virallisesti epäiltynä Jaakkolan ja Cariñon murhista syksystä 2012 lähtien. Ketään yli kymmenestä muusta epäillystä ei ole pidätetty.

Jaakkolan ja Carinñon murhien tutkimuksia seuranneen vihreiden entisen europarlamentaarikon Satu Hassin mukaan oikeudenkäynnin oletetaan alkavan tänä syksynä.

"Suomi ja EU ovat painostaneet neljä vuotta Meksikon hallitusta selvittämään murhat. Koko ajan on keskusteltu todistajien suojelusta, mutta mitään ei ole tapahtunut. On todennäköistä, että todistajat pelkäävät oman henkensä puolesta, jolloin olemassaolevaa todistusaineistoa ei saataisi esille oikeudenkäynnissä", Hassi toteaa Vihreälle Langalle.




Viite