Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansa kerääntyy kaduille vastustamaan Talvivaaraa

27.9.2011 12.35

Lasse Leipola

Oulussa järjestetään huomenna keskiviikkona Talvivaara-kaivosyhtiön vastainen mielenosoitus.

”Talvivaaran kaivosyhtiön toiminta Kainuussa on huolestuttanut jo pitkään alueen asukkaita, yrittäjiä ja mökkiläisiä. Talvivaaran kaivosyhtiö hakee nyt päästörajojen korotuksia jätevesilleen”, Oulun vaalipiirin vihreiden tiedotteessa todetaan.

Kainuun Sanomat kertoi tänään tiistaina Talvivaaran kaavailemia korotuksia päästöihin. Lehden haastattelema Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kari-Matti Vuori luonnehtii nykyisiä pitoisuuksia massiivisiksi ja uusia raja-arvoja mammuttimaisiksi.

Esimerkiksi sulfaattien osalta Talvivaara haki vuonna 2006 oikeutta 221 tonniin vuodessa. Vuosille 2012–2014 se anoo 9 100 tonnin vuosittaista ylärajaa. Vuodesta 2015 eteenpäin päästöt olisivat sen mukaan noin 2 600 tonnia vuodessa.

Yle kertoi eilen maanantaina, että kaivoksen lähiseudulla asuvat ihmiset ovat olleet huolissaan kaivoksen vaikutuksista.

”Meillä ei ole mittalaitteita niin kuin Talvivaaralla on, mutta vesiin tuli vaahtoa. Ihmiset saivat iho-oireita ja höyrystyneestä vedestä silmäoireita. Ne eivät ole siihen ympäristöön kuuluvia asioita”, kertoi alueella asuva opettaja Ari Kananen Aamu-tv:ssä.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan ”ei ole edes teoreettista mahdollisuutta”, että iho-oireet johtuisivat yhtiön toiminnasta.

Talvivaara-mielenosoitus keskiviikko 28.9. kello 16-17 Rotuaarin aukiolla, Oulussa. Mielenosoitus järjestetään myös Facebookissa.

kaivosteollisuus 




Viite