Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Metsän tuhoaja. Amazonian sademetsiä tuhotaan karjatilojen tieltä. Istockphoto

Metsän tuhoaja. Amazonian sademetsiä tuhotaan karjatilojen tieltä.

Karjatalous tuhoaa Amazonian sademetsiä

2.6.2009 8.31

Vihreä Lanka

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan vaatevalmistajat ja elintarviketeollisuusyritykset kiihdyttävät Amazonian sademetsien tuhoa.

Greenpeacen tuoreessa raportissa Slaughtering the Amazon on jäljitetty lihaa, nahkaa ja muita karjataloustuotteita, jotka ovat peräisin tiloilta, jotka ovat sekaantuneet laittomiin hakkuisiin, alkuperäiskansojen maiden valtaamiseen ja orjuuteen Brasiliassa.

Greenpeacen mukaan jäljet johtavat sellaisiin tuotemerkkeihin kuin Adidas, Timberland, Geox, Carrefour, Eurostar, Honda, Gucci, IKEA, Kraft, Clarks, Nike, Tesco ja Wal-Mart.

Greenpeacen mukaan Brasilian karjatalous on maailman suurin yksittäinen metsäkadon aiheuttaja ja Brasilian pääasiallinen hiilidioksidipäästöjen lähde.

Järjestö muistuttaa, että metsien suojelu on välttämätön osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Brasilian hallitus on osaomistajana kolmessa suuressa karjatalousyhtiössä, jotka kaikki ovat kiihdyttäneet metsien hakkuita.

Hallitus ennustaa, että Brasilian markkinaosuus maailman naudanlihamarkkinoista tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2018 mennessä. Samana vuonna Brasilia aikoo myös saada metsäkadon vähenemään 72 prosentilla. Greenpeacen mukaan tämä yhtälö on mahdoton.

Greenpeace ehdottaa, että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa perustetaan rahasto metsien säästämiseksi. Vuosittain tähän tarkoitukseen tarvitaan noin 40 miljardia dollaria.

"Näillä rahoilla voidaan pysäyttää metsäkato Amazoniassa vuoteen 2015 mennessä ja maailmanlaajuisesti vuoteen 2020 mennessä", sanoo Greenpeacen metsävastaava Sini Harkki.




Viite