Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Johanna Vehkoo.
Laadun puolesta. Toimittaja Johanna Vehkoo haluaa journalismiin lisää omaperäisyyttä.Mikael Ahlfors

Laadun puolesta. Toimittaja Johanna Vehkoo haluaa journalismiin lisää omaperäisyyttä.

Korvaako kone toimittajan?

21.10.2011 8.42

Juha Honkonen

Toimittaja Johanna Vehkoo näkee journalismin tulevaisuudessa myös hyvää.

Kirjoitat tuoreessa kirjassasi, että robotit tekevät jo journalismia, esimerkiksi pörssi- ja urheilu-uutisia Yhdysvalloissa. Miksi koneen tekemä juttu voi olla parempi kuin toimittajan tekemä?

”Koska robotti on nopeampi ja tehokkaampi kuin ihmistoimittaja. Se ei tee kirjoitus- tai asiavirheitä. Se tekee jutun nopeimmillaan puolessa sekunnissa ja hitaimmillaan 15 sekunnissa.”

Mitä riskejä robotissa on?

”Ideana on, ettei ihmistoimittajan tarvitse tehdä toisteista duunia, jonka algoritmikin voi tehdä. Olen kuitenkin skeptinen sen suhteen, riittäisikö sen jälkeen luovempaa työtä kaikille toimittajille.”

Investoivatko suomalaiset mediatalot riittävästi journalismin laadun kehittämiseen?

”Eivät todellakaan. Nykyään pääasia tuntuu olevan, että omistajat saavat tuottoa sijoituksilleen. Mediaekonomit ovat kuitenkin sitä mieltä, että omistajien kannattaisi sijoittaa voittojaan etenkin digitaalisten sisältöjen (netti ja tabletit) kehittämiseen.”

Onko journalismin taso siis heikentynyt?

”Tuo on paha. Lukijan on paljon helpompi saada laadukasta journalismia kuin koskaan ennen – vaikka ulkomaisilta verkkosivuilta. Mutta kun Suomessa yhä pienempi porukka tekee yhä suuremman määrän juttuja, ei se voi olla näkymättä laadussa. Meidän täytyy tehdä entistä omaperäisempää työtä.”

Olet seurannut kansainvälisiä innovaatioita. Minkä niistä toisit Suomeen?

”Läpinäkyvyyden. Se kuuluu esimerkiksi blogien koodistoon. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa lähteisiin linkittämistä, mutta Jenkeissä ja Briteissä juttuihin liitetään jo automatisoidusti metadataa kuten tietoa juttuun tehdyistä muutoksista ja niiden syistä.”

Koska veikkaat Helsingin Sanomien hylkäävän paperilehden – entä Vihreän Langan?

”Vihreä Lanka tekee sen varmasti huomattavasti ennen Hesaria. Alueidensa valtalehtien rahoista suurin osa tulee painetusta lehdestä, joten ne eivät voi pitkään aikaan luopua siitä.”

Johanna Vehkoo: Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta. Teos 2011.

Vihreän Langan Ipad-applikaatio on juuri julkaistu.




Viite