Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kotouttamisongelmat ruokkivat kunniaväkivaltaa

11.1.2010 16.16

Noora Jussila

Parempi kotouttaminen saattaa auttaa ehkäisemään kunniaväkivaltaa, sanoo Turun naiskeskuksen toiminnanjohtaja Raija Ala-Lipasti. Hän on työkseen piilottanut kunniaväkivaltaa pelkääviä naisia.

Ala-Lipastin mukaan kunniaväkivalta on sitä yleisempää mitä kauemmin perheen vanhemmat ovat olleet eristyksissä suomalaisesta yhteiskunnasta.

"Ihmiset pitää kotouttaa nopeasti niin etteivät he turhaudu. Nuorten naisten ja miesten pitää myös saada tietoa tästä ilmiöstä. Moni ei ymmärrä kunniaväkivaltaa ja pitää sitä oman kulttuurin vikana. He eivät ymmärrä, että sitä on kaikkialla maailmassa", Ala-Lipasti sanoo.

Ala-Lipasti esiintyy illalla TV2:ssa esitettävässä kunniaväkivaltaa käsittelevässä Silminnäkijässä. Silminnäkijän mukaan suurin osa suomalaisista viranomaisista ei vielä edes tunnista koko kunniaväkivallan ilmiötä.

"Poliisien pitää ymmärtää ilmiö ja suojella naisia. Poliisi ei voi pidättää vain yhtä uhkailijaa, sillä samalla olisi pidätettävä kaikki suvun miehet, jotta nainen olisi turvassa."

Ala-Lipasti on piilottanut tai auttanut pakoon noin 40 naista viimeisen kahdeksan vuoden sisällä.

Ala-Lipastin mukaan kunniaväkivaltaa on kahdenlaista. Kunniamurhaa yritetään välttää pitämällä nuoret naiset niissä rajoissa ja roolimalleissa, jotka kussakin yhteisössä vallitsevat.

Jos nuori nainen tekee jotain sellaista, että suku pelkää tämän neitsyyden menetystä, saatetaan kokea, ettei suvun miehillä ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa nuori nainen suvusta joko murhalla tai häätämällä niin, että nainen lähtee kauas ja on suvulleen kuollut.

"Ne ihmiset, jotka ovat olleet eristyneitä jo kotimaassaan, ovat ankarampia."




Viite