Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kovalevyjen hinta nousee: ”Ei riitä!”

17.12.2010 9.22

Lasse Leipola

Valtioneuvoston eilen torstaina antama asetus laajentaa muun muassa tyhjistä CD-levyistä perittävää maksua koskemaan ulkoisia kovalevyjä. Sen sijaan kännykät ja pelikonsolit jäävät yhä maksun ulkopuolelle.

Niin sanotun hyvitysmaksun korotuksella pyritään kasvattamaan taiteilijoille maksettavaa tuloa, joka on puolittunut noin 12 miljoonasta eurosta noin 6 miljoonaan euroon. Pudotuksen taustalla on tallennusvälineiden, kuten erilaisten tyhjien kasettien ja levyjen, myynnin lasku.

Korotusta, joka nostaa suurimpien kovalevyjen hintaa 5–10 euroa, moititaan kuitenkin riittämättömäksi. Joukko keskustan kansanedustajia vaatiikin, että asia otetaan uuteen käsittelyyn.

”Koska kovalevyjen mukaan tulo ei näyttäisi riittävän korvaamaan hyvitysmaksutulon romahdusta, tulee asia ottaa pikaisesti uudelleen hallitusryhmien käsittelyyn”, Mikko Alatalon, Risto Aution ja Aila Paloniemen yhteisessä tiedotteessa vaaditaan.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii lisätoimenpiteitä. Sen mukaan hyvitysmaksua tulisi edelleen laajentaa.

”Jos maksun piiriin tulevat lisätään vain ulkoiset kovalevyt, ei tosiasiallista muutosta tämän vuoden tasoon tapahdu: maksukertymä pysyy kuuden miljoonan euron tasolla”, ryhmän tiedotteessa todetaan.

Kritiikkiä on esitetty myös toisesta suunnasta. Jo ennen valtioneuvoston päätöstä, sähköisiä oikeuksia ajava järjestö Effi esitti vaatimuksen, ettei hyvitysmaksua laajenneta lainkaan.

”Aikaisemmin hyvitysmaksujärjestelmä kohdistui selvästi tallennusalustoihin, joita käytettiin yksityiseen kopiointiin. Tällöinkin kyse oli todennäköisesti perustuslain vastaisesta 'yksityisestä' verosta", sanoo järjestön hallituksen jäsen Ville Oksanen.

Hänen mukaansa maksun ulottamisesta ”monikäyttölaitteisiin” tulisikin vähintään säätää lailla eikä hallituksen asetuksella.

Järjestö muistuttaa myös teknisistä rajoitteista, jotka estävät tyhjien levyjen käytön lain tarkoittamalla tavalla.

”DVD:llä olevien elokuvien, jotka ovat käytännössä aina kopiosuojattuja, kopioiminen on laitonta. Silti maksua perustellaan laillisen kopioinnin mahdollistamisella”, sanoo järjestön puheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Juttua on muokattu kello 13.39. Toisin kuin jutussa alunperin väitettiin korotus ei korota kovalevyjen hintaa jopa 50 prosenttia vaan koosta riippuen 5–10 euroa.

tekijänoikeudet  hyvitysmaksu 




Viite