Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuka korvaa ydinonnettomuudesta aiheutuvat vahingot?

18.3.2011 13.00

Anu-Elina Lehti

Uusi laki ydinvoimayhtiöiden korvausvastuusta on susi jo syntyessään.

Japanissa pohditaan nyt kiivaasti, kuka korvaa Fukushiman ydinonnettomuuden aiheuttamat vahingot. Fukushima on ydinvoimayhtiö Tepcon omistuksessa, mutta suurin osa korvauksista tulee mitä ilmeisimmin kaatumaan japanilaisten veronmaksajien syliin.

Suomessa ydinvoimayhtiöiden korvausvastuulaki uudistuu ensi vuoden tammikuussa. Eduskunnan helmikuussa hyväksymä laki nostaa korvausvastuita, joilla ydinvoimayhtiöt varautuvat onnettomuuksiin. Tähän asti Suomessa on noudatettu vuodelta 1972 peräisin olevaa ydinvastuulakia. Sen mukaan Suomessa sijaitseva ydinlaitos velvoitetaan korvaamaan vahinkoja enintään 300 miljoonan euron arvosta. Vastuun kattamiseksi laitoksella on oltava vakuutus.

 

Uusi laki nostaa laitoksen ensisijaisen vastuun noin 700 miljoonaan euroon. Valtio varautuisi noin 500 miljoonan euron korvauksiin, kansainvälistä rahaa mahdollisiin vahinkoihin olisi saatavilla 300 miljoonaa. Jos veronmaksajien rahakaan ei riitä vahinkojen kattamiseen, ydinvoimalayhtiö vastaa laskun loppuosasta. Tämän vuoksi laki on saanut nimen ”rajoittamaton ydinvastuu.”

Laki säädettiin alun perin jo vuonna 2005, mutta sen ratifiointi on lykkääntynyt kansainvälisen yleissopimuksen viivästymisen vuoksi. Kansainvälistä sopimusta asiasta ei ole syntynyt vieläkään.

Vihreiden kansanedustajan Oras Tynkkysen mielestä uusi laki on ajatuksena kaunis, mutta valitettavasti sen vaikutukset ovat vähäisiä.

Tynkkysen mukaan lain ongelma on, että vastuu koskee ainoastaan ydinlaitoksen haltijaa, eli yhtiötä, joka esimerkiksi Fennovoiman ja TVO:n tapauksessa on perustettu hallinnoimaan näitä ydinvoimaloita.

”Jos ydinvoimalassa tapahtuu merkittävä onnettomuus, näiden ydinlaitosten melkein koko omaisuus menettää merkityksensä. Koska pääoma on kiinni ydinvoimassa, sen arvo on onnettomuuden sattuessa nollassa tai jopa negatiivinen. Täysvastuu on siis hyvin teoreettinen.”

Tynkkynen mainitsee poikkeuksena Fortumin Power and Heat -yksikön, joka vastaa kahdesta ydinvoimalasta. Sillä on voimaloiden lisäksi muutakin omaisuutta.

 

Ydinvoimayhtiöt ostavat vakuutuksensa Pohjoismaiselta ydinvakuutuspoolilta. Pooli edustaa 42 vakuutusyhtiöitä Suomessa ja Ruotsissa. Asiakkaina ovat pohjoismaiset ydinvoimayhtiöt.

Pohjoismaisen ydinvakuutuspoolin toimitusjohtaja Eero Holma ei halua puhua vakuutusten euromääräisistä hinnoista mutta myöntää niiden olevan varsin korkeita.

”Se on selvä, sillä vahingot ovat potentiaalisesti suuria.”

Vakuutus kattaa ne haitat, joita ydinonnettomuuksesta koituu ihmisille ja omaisuudelle.

”Toimimme normaalin vahingonoikeuskäytännön mukaan.”

Tynkkysen mukaan ydinvoimayhtiöille myönnettävissä vakuutuksissa on euromääräinen katto. Lisäksi vakuuksien ehdot määrittelevät tarkkaan, mitkä vahingot ovat korvattavia.

”Vakuutukset eivät siten välttämättä kata kaikkia haittoja, joita ydinonnettomuudesta voi tulla.”

ydinvoima  ydinvoimalaonnettomuus 




Viite